Tillbaka

10 saker att tänka på innan ni flyttar ihop

17 februari

Har du och din flickvän eller pojkvän tänkt flytta ihop? Här är 10 saker som ni bör tänka på innan!

1. Testamente

Sambos ärver inte varandra enligt arvsordningen, därför är det viktigt att skriva ett testamente. Det är extra viktigt om ni har mycket egendom och/eller äger ett bostadshus tillsammans. Tänk på att det krävs en del formella regler för att ett testamente ska vara giltigt, ta därför alltid hjälp av en jurist att utforma det.

2. Samboavtal

Om ni senare skulle separera så har ni rätt att begära bodelning enligt sambolagen. Om en av er exempelvis har gått in med mer pengar i gemensamma bostaden är det viktigt att skriva ett samboavtal. I det avtalet kan sambolagens regler kring bodelning regleras. När ni sen separerar kommer då den som köpt bostaden av få den.

3. Vem äger vad?

I sambolagen regleras det enbart hur bostad och bohag ska hanteras och fördelas vid en separation. Annan egendom såsom bilar, båtar, gräsklippare mm omfattas inte. Det är därför viktigt att ni sparar alla kvitton och avtal som visar vem som äger vad och vem som som får vad vid separationen.

4. Egendomsförteckning

Egendom som ni har skaffat er innan ni flyttar ihop omfattas inte av en bodelning om ni är sambos. För att det inte ska bli några problem här, så kan det vara en bra idé att upprätta en egendomsförteckning där det anges vem som tog in vad in i boet. För säkerhets skull så är det bra om ni båda skriver under den.

5. Hemförsäkring

Teckna en gemensam hemförsäkring! Tänk på att priser och försäkringsvillkor skiljer mellan olika bolag, det är därför bra att göra en ordentlig jämförelse.

6. Livförsäkring

Se över era livförsäkringar och vem som är förmånstagare. I de flesta fall vill man ju att försäkringen ska falla ut till förmån för sambon.

7. Vem tecknar avtal?

Gör rutiner för ekonomin. Diskutera igenom vem som ska betala vad och vem som ska stå på olika avtal såsom el, bredband mm.

8. Bonusbarn

Har ni barn sedan tidigare är det viktigt att förbereda dem på att de nu kommer att bo tillsammans med en ny person. Gör det tydligt för barnen hur rutiner kommer att se ut, hur skolgång kommer att påverkas och eventuellt umgänge med den andra föräldern. Skriv gärna ett umgängesavtal med denne!

9. Hyreskontrakt

Ska ni flytta ihop till en hyresrätt så bör ni båda stå på hyreskontraktet

10. Bostadsrätt

Om ni ska investera i en bostadsrätt så bör ni båda stå som ägare.

Lycka till!

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online