Privat försvar

Behöver du en försvarare?

Är du misstänkt för ett brott och vill anlita en privat försvarare eller har blivit nekad en offentlig försvarare kan EZlegal bistå dig. Som privata försvarare medverkar vi vid förhör, förbereder dig inför huvudförhandling och genomför förhandlingen vid din sida. Vid en fällande dom kan vi även biträda dig i överinstans.  

I vissa fall har den enskilde inte rätt till offentlig försvarare vilket beror på att den misstänkta brottsligheten är mindre allvarlig art. Det kan röra sig om bland annat ringa stöld, ringa narkotikabrott, köp av sexuell tjänst och penningtvättsförseelse. Flera av EZlegals jurister har tidigare varit verksamma advokater och har erfarenhet av att processa i brottmål som såväl privata som offentliga försvarare.  

 

Hur går en brottmålsprocess till?

Frågeställningen om hur en brottmålsprocess går till är väldigt bred och svaret beror på vad det är för gärning som är aktuell. 

Polisanmälan och förundersökning: I korthet kan sägas att en brottmålsprocess i regel inleds genom att en polisanmälan upprättas. Efter det inleds i många fall en så kallad förundersökning. Inom ramen för förundersökningen kan en rad olika åtgärder vidtas av polis och åklagare för att utreda vad som har inträffat. Inom ramen för förundersökningen genomförs i vissa fall förhör med brottsoffret, målsäganden, den misstänkte, men även andra personer av relevans. 

Åtal: För det fall åklagaren gör bedömningen att denne har tillräckligt med material för att styrka brott väcker denne som huvudregel åtal. Innan så sker har den som är misstänkt i ärendet rätt att ta del av förundersökningen i sin helhet och därtill möjlighet att meddela om denne anser att någon utredningsåtgärd saknas eller bör vidtas. 

Stämningsansökan: När den misstänkte fått ta del av utredningen och det steget är avslutat ger åklagaren in stämningsansökan till tingsrätt. Stämningsansökan är som huvudregel offentlig. Finns det ett brottsoffer, en målsägande, i processen har denne möjlighet att inkomma med ett eget skadeståndsanspråk, ett enskilt anspråk.

Huvudförhandling: Tingsrätten sätter som huvudregel ut målet till en muntlig huvudförhandling där åklagaren kommer framställa sina yrkanden, den misstänkte, nu tilltalade, kommer få avge sin inställning. Därefter följer vanligtvis att respektive part ges möjlighet att framföra sakframställning, partsförhör, eventuella vittnen hörs, personalia gås igenom och slutanföranden genomförs. 

Dom: När målet är genomgånget meddelar tingsrätten dom, ibland sker detta på plats, ibland får man veta datum och tid när domen kommer att meddelas, vanligtvis inom ett par veckor. 

Blivit kallad till polisförhör?
Vad kostar det att anlita en privat försvarare?
Vill du fråga om råd kring brottmål och privat försvar?

Vad är skillnaden mellan en privat och offentlig försvarare?

En offentlig försvarare förordnas av tingsrätten och det är endast advokater som förordnas som offentliga försvarare. En privat försvarare är ett ombud du själv anlitar och kan vara både en jurist eller advokat. Arbetet som en privat respektive offentlig försvarare gör är många gånger snarlikt. Som privata försvarare medverkar vi på polisförhör, går igenom förundersökningsprotokoll, förbereder dig inför huvudförhandling och medverkar vid den. 

En av skillnaderna som finns mellan privata och offentliga försvarare är att en offentlig försvarare i ett antal scenarion bekostas av staten. Bland annat om förundersökningen läggs ner, om du frikänns från ansvar efter förhandling eller för det fall du döms för gärningen och din ekonomi gör att domstolen bedömer det lämpligt att staten bär dina ombudskostnader. Om du har en inkomst som tillåter att du själv ska bekosta den offentliga försvararen kan domstolen i vissa fall besluta att så också ska ske. En privat försvarare bekostas i regel av dig privat, men du kan vid en friande dom även få viss ersättning för den privata försvararens kostnader. 

 

Erbjudande t.o.m. 31 maj!

245SEK

fr.o.m. 1 juni 495 SEK

Konsultation

från 8 000SEK

Privat försvar