Arbetsrätt

Har du hamnat i en arbetsrättslig tvist?

En arbetstvist rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Den kan till exempel uppstå om arbetstagare och arbetsgivare är oense om huruvida en uppsägning, ett avskedande eller en omplacering har gått rätt till. Arbetstagaren kan ha rätt till betydande skadestånd om arbetsgivaren har brutit mot avtal eller lag. Vi företräder såväl arbetsgivare som arbetstagare genom hela ärendet från stämningsansökan och svaromål, möten med motparter och fackliga företrädare till förhandlingar enligt MBL. Vi agerar även ombud i domstol.

Vad är sakliga skäl för uppsägning?

Reglerna för hur en anställning får avslutas finns i lagen om anställningsskydd (LAS). En uppsägning från arbetsgivarens sida ska grunda sig på sakliga skäl enligt § 7 LAS. Det finns två situationer som utgör sakliga skäl, arbetsbrist och personliga skäl. Arbetsbrist kan till exempel uppstå vid omorganisationer som medför att en eller flera tjänster försvinner, eller att arbetsgivaren inte har ekonomiska förutsättningar att behålla arbetstagare. Personliga skäl innebär att uppsägning sker på grund av förhållanden som hänförs den anställde personligen. Några exempel på beteenden som kan ligga till grund för personliga skäl är att den anställde efter upprepade tillsägelser missköter sitt arbete, uppträder hotfullt eller våldsamt på arbetsplatsen. Innan en uppsägning av personliga skäl blir aktuellt bör arbetsgivaren dock ha varit tydlig med vilka regler som gäller och försöka få den anställde att fungera i arbetet. I mycket allvarliga fall kan det istället för uppsägning av personliga skäl röra sig om ett avskedande enligt § 18 LAS, vilket har särskilda regleringar och inte ger arbetstagaren har rätt till uppsägningstid.

Vad är en MBL-förhandling?

MBL är en förkortning för medbestämmandelagen som reglerar fackförbundens rätt till medbestämmande i arbetslivet. En av de vanligare förhandlingarna som arbetsgivare genomför finns i MBL §11 och brukar beskrivas som arbetsgivarens primära förhandlingsskyldighet. Den innebär att arbetsgivaren ska kalla till förhandling med kollektivavtalsanslutna fackförbund innan beslut om viktigare förändring av verksamheten eller anställningsförhållandena för arbetstagarna. Det är svårt att ge en fullständig lista över vad som utgör viktigare förändring av verksamheten, men några vanliga exempel är byte av lokaler, systembyten, chefstillsättningar och omorganisationer med tillhörande uppsägningar. Arbetsgivaren kan också vara förhandlingsskyldig gentemot andra fackförbund som denne inte har kollektivavtal med, om frågan särskilt gäller arbets- eller anställningsförhållanden för en av fackförbundets medlemmar. Om en arbetsgivare inte alls är ansluten till kollektivavtal ska denne ändå förhandla med enskilda fackförbund som har medlemmar på arbetsplatsen, när det gäller uppsägning eller verksamhetsövergång (MBL §13). 

Vad säger lagen om arbetsrätt?
Viktigt att tänka på om arbetsrättsliga processer
Hur går en arbetstvist till?

Vad gäller vid provanställning?

Provanställning är en anställningsform som innebär att arbetsgivaren möjlighet att pröva arbetstagarens lämplighet för arbetet. Huvudregeln är att en provanställning inte får överskrida sex månader (6 § första stycket LAS) och arbetsgivaren ska informera om prövotidens längd (§ 6c LAS). En provanställning kan avbrytas i förtid såvida parterna inte kommit överens om annat, och arbetsgivaren behöver inte ha sakliga skäl på samma sätt som för en uppsägning. Däremot är arbetsgivaren skyldig att meddela den anställde om att provanställningen ska avslutas två veckor i förväg (§ 31 LAS) och varsla arbetstagarens fackförbund. Om provanställningen inte avbryts senast vid prövotidens utgång övergång provanställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.  

Vad kostar det att anlita en jurist?

Arbetstvister omfattas normalt sett inte av rättsskyddet i företags- eller hemförsäkring. Arbetstagare med låga inkomster kan däremot i vissa fall ansöka om rättshjälp, vilket innebär att staten betalar delar av kostnaderna för ett ombud. Med rättshjälp kan avgiften ibland bli så låg som 2% av den totala kostnaden. Vi hjälper våra klienter att ansöka både om rättsskydd och rättshjälp. 

Vi hjälper dig gärna om du vill fråga om råd kring ett arbetsrättsligt problem eller behöver du ett juridiskt ombud. Som ett första steg rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med en jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal. 

Erbjudande t.o.m. 31 maj!

245SEK

fr.o.m. 1 juni 495 SEK

Konsultation

från 9 408SEK

Anställningsavtal