Bodelning

  • Arbetsrätt
  • Diskriminering
  • Personskada och livränta
  • SGI och sjukpenning
  • Sjukersättning
  • Skadestånd
  • Trafikskada
  • Arbetstillstånd
  • Asyl
  • Förtal
  • God man och förvaltare
  • Körkort
  • LPT, LRV och LVM
  • Medborgarskap
  • Målsägandebiträde
  • Offentligt försvar
  • Privat försvar
  • Aktieägaravtal
  • Arbetsrätt
  • Entreprenadrätt
  • Serveringstillstånd
Anlita oss!
Vad händer med huset vid skilsmässa eller separation?

Det är mycket att tänka på i samband med en skilsmässa eller separation. Hur ska den gemensamma egendomen fördelas, finns det enskild egendom, hur beräknas skatten och har jag rätt och råd att bo kvar i bostaden? För att det inte ska bli fel är det ofta bra att anlita en advokat eller jurist som biträder dig genom bodelningen och ser till dina intressen.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring bodelning? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Allmän konsultation
20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Inom ramen för våra allmänna konsultationer har du möjlighet att få prata med någon av advokatbyråns advokater eller jurister om ditt ärende under 20 minuter för 395 kr. Samtalet syftar till att göra en initial behovsanalys, om vi kan bistå dig i ärendet och i så fall på vilket sätt. Vi brukar även försöka diskutera vilka olika finansieringsmöjligheter som vanligtvis finns att tillgå i det aktuella ärendeslaget. 

Möt Kerstin Vogel ledare för det familjeekonomiska teamet

Jag är delägare och advokat på Zeijersborger & Co och ansvarar för det familjeekonomiska teamet på Zeijersborger & Co. Jag och teamet arbetar med frågor som rör ekonomisk familjerätt och är vana att hantera bland annat arv, bodelningar och skilsmässor.

”Vi strävar i förstahand efter att hitta smidiga och snabba lösningar men räds inte att ta processer i domstol om det krävs”

Så går en bodelning till

Av äktenskapsbalken framgår att efter en skilsmässa eller separation ska makars egendom fördelas genom bodelning. Bodelningen mynnar ut i att den gemensamma egendomen fördelas och att bodelningsavtal ingås mellan parterna. Initialt görs det en utredning av var parts tillgångar och skulder. Om det finns enskild egendom som inte omfattas av bodelningen ska även detta fastställas.

Inte sällan uppstår frågor kring vad viss egendom är värd. Då kan det bli nödvändigt att anlita en extern värderingsman. Efter att egendomen värderats och utretts förs diskussioner med motparten i syfte att finna en förmånlig lösning. Om det inte är möjligt att finna en samförståndslösning eller om en av parterna inte medverkar i bodelningen är det möjligt att ansöka om att en bodelningsförrättare utses.

Vad säger lagen om bodelning?

Bodelningsreglerna finner man i äktenskapsbalken i vilken det anges att makar efter en skilsmässa är skyldiga att göra en bodelning. En bodelning bör göras skyndsamt men det finns ingen tidsgräns för hur länge man kan vänta. Huvudregeln är att all egendom omfattas och ska delas lika efter skuldtäckning. Undantaget är enskild egendom. Enskild egendom kan uppstå genom arv, gåva och testamente eller genom att parterna skrivit ett äktenskapsförord. Den egendom som fanns då ansökan om skilsmässa gavs in till tingsrätten eller då sambos separerade omfattas av bodelningen men ska värderas så nära tidpunkten för bodelningen som möjligt.

 

”Äkta makar måste bodela, sambos bodelar bara om någon part så önskar”

Bodelning mellan sambos regleras i sambolagen och för dem gäller att bara bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk ingår. Vid kortare förhållanden kan det i vissa fall finnas möjlighet att jämka en bodelning på så vis att den som hade mest med sig in i boet får behålla mer. Sambos behöver enbart bodela om en eller båda parter så önskar. Dock måste bodelning påkallas inom ett år från separationen.

Om parterna inte kan enas är det möjligt att ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten. Dennes primära uppgift är att försöka få parterna att förlikas. Går inte det har hen befogenhet att tvångsskifta boet. Bodelningsförrättarens beslut kan klandras vid tingsrätten inom fyra veckor.

4 saker att tänka på vid en bodelning
1. Anlita ett juridiskt ombud

Tänk på att även om ni skulle ha en bodelningsförrättare, så är deras uppgift endast att se till att bodelningen genomförs, inte att företräda någon part. Därför kan det vara bra att du också anlitar en jurist eller advokat som bevakar dina rättigheter och intressen i bodelningsprocessen.

2. Specificera tillgångar och skulder

Inför ditt första möte med juristen eller advokaten bör du försöka reda ut och specificera vilka tillgångar och skulder som fanns vid tidpunkten för skilsmässan eller separationen. Leta upp eventuellt samboavtal och äktenskapsförord så att juristen kan ta del av det. 

3. Ändra lösenord och avsluta avtal

Tänk på att ändra lösenord till din internetbank, begära saldobesked från banken och se över att eventuellt avsluta olika avtal som du ingått under förhållandet.

4. Ge och ta

För att en bodelning ska bli effektiv krävs det i regel ett givande och tagande och att respektive part är öppen för bra lösningar.

Här är svar på 10 vanliga frågor om skilsmässa och bodelning:
1. Vad innebär en bodelning?

En bodelning innebär att makarnas tillgångar, med avdrag för skulder, delas lika. Du och din exmake ska alltså som huvudregel dela lika på allt som är gemensam egendom. Detta framkommer av 10 kap. 1 §. Om ni har enskild egendom på grund av testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord ska den egendomen bortses från i bodelningen.

2. När ska man göra en bodelning?

En bodelning kan göras vid skilsmässa, vid separation mellan sambos, när någon i paret dör eller medan paret fortfarande är gifta. Vid en skilsmässa görs bodelningen normalt samtidigt, men detta är dock inget måste. Gör ni ingen bodelning kommer någon av er i framtiden kunna begära bodelning vilket kan skapa problem. Det bästa är alltså att göra bodelningen i samband med skilsmässan. Som huvudregel görs en bodelning efter att tingsrätten dömt till skilsmässa. Den kan dock också göras innan skilsmässan gått igenom, under eventuell betänketid eller flera år efter skilsmässan. Detta framkommer av 9 kap. 1 och 4 §§ i Äktenskapsbalken. En bodelning ska göras med utgångspunkt i hur era egendomsförhållanden såg ut den dagen då ni ansökte om skilsmässa till tingsrätten, enligt 9 kap. 2 §.

3. Kan man lösa ut sitt ex istället för att sälja bostaden?

Ja, om du och ditt ex kommer överens om att en av er ska bo kvar i bostaden kan denna part ”lösa ut” den andre. Det innebär att den part som flyttar ut får hälften av vad bostaden anses vara värd.

4. Vad ingår i en bodelning?

I en bodelning ingår all egendom som var och en av er har förvärvat innan eller under äktenskapet och som inte gjorts till enskild genom äktenskapsförord, gåva, arv eller testamente. Det som inte skriftligen gjorts till enskild egendom kallas giftorättsgods och ska ingå i bodelningen.

5. Vad ingår i bodelningen vid skilsmässa med äktenskapsförord?

I bodelningen vid en skilsmässa med äktenskapsförord räknas hela eller delar av giftorättsgodset som enskild egendom, och denna ingår därmed inte i bodelningen. Vilka saker som trots äktenskapsförordet ingår i bodelningen beror på villkoren i just ert avtal.

6. Vem får behålla bostaden vid skilsmässa?

Den part som bäst behöver den gemensamma bostaden har enligt lag rätt att behålla denna mot avräkning på sin lott. Det innebär att den part som inte får behålla bostaden måste kompenseras med egendom som motsvarar hälften av bostadens värde. Om den part som vill bo kvar i bostaden själv inte har möjlighet att kompensera den andra, har personen inte rätt att behålla den gemensamma bostaden själv. 

7. Hur delas investeringar upp som gjorts under äktenskapet?

När det kommer till investeringar som gjorts i bostaden, som t ex genomförd renovering, räknas värdet av sådana till själva bostadens värde. Investeringar som gjorts i möbler och annan lös egendom räknas, på samma sätt, till värdet av dessa saker.

8. Ingår min pensionsförsäkring i bodelningen?

Privatägda pensionsförsäkringar, liksom individuellt pensionssparande, ska som regel ingå i bodelningen om egendomen inte har gjorts enskild genom äktenskapsförord. Makarna kan dock vid bodelningstillfället enas om att sådan egendom inte ska ingå. Rörande allmän pension och tjänstepension ska dessa som huvudregel inte ingå i bodelningen.

9. Kommer min makes företag att ingå i bodelningen?

Om du och din make inte har skrivit något äktenskapsförord och din make inte fått företaget genom gåva eller testamente med förbehåll om att det ska vara enskild egendom, är huvudregeln att det räknas som giftorättsgods och därmed ska ingå i bodelningen.

10. Vad gör man om den ena maken vägrar samarbeta vid bodelning?

Som make är du berättigad till en bodelning enligt lagens bodelningsregler, och detta är ingen rättighet som bortfaller på grund av att den ena parten inte vill samarbeta. Du kan därför ansöka om en bodelningsförrättare, vars uppgift är att få till en bodelning. Bodelningsförrättaren har befogenhet att med bindande verkan själv besluta hur giftorättsgodset ska fördelas mellan två makar, i den utsträckning de själva inte kan enas om en fördelning. En bodelning kommer att kunna äga rum även om den ena maken inte vill medverka till en sådan. Bodelningsförrättarens uppgift är inte att företräda dig, utan dennes huvuduppgift är endast att se till att en bodelning genomförs. Därför bör du även anlita ett juridiskt ombud som företräder dig och tar vara på just dina rättigheter i bodelningsprocessen. En separation eller skilsmässa innebär en rad praktiska och känslomässiga omställningar, speciellt om det finns barn med i bilden.