Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Arv

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Fasta priser

Flexibel betalning

Arv

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Flexibel betalning

Fasta priser

Hur ska arvet fördelas?

Vem som kan ärva den som gått bort avgörs av arvsordningen. Arvsklasser, laglott, särkullbarn, sambo och vad som räknas som förskott på arv eller gåva är juridiskt komplicerat. Ju större arv och ju fler arvtagare desto viktigare är det att anlita en duktig jurist. Vi är specialister på ekonomisk familjerätt och företräder våra klienter vid bouppteckningar, arvstvister och förordnas som boutredningsmän vid arvsskiften.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring arv? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Föregående
Nästa

Möt Josefine Rosén, ansvarig förstejurist för det familjeekonomiska teamet

Jag är förstejurist med ansvar för teamet som arbetar med ekonomisk familjerätt på Zeijersborger & Co. Vi är specialister inom frågor som rör ekonomisk familjerätt och är vana att hantera bland annat arv, bodelningar och skilsmässor.

Vi är stolta över att ha hjälpt många klienter att ta tillvara deras intressen och rättigheter i komplicerade arvsfrågor. Vårt mål är att se till att arvsprocessen går smidigt samtidigt som vi når bästa möjliga resultat.

Josefine

Så går ett arvskifte till

När en person går bort övergår deras tillgångar och skulder till ett så kallat dödsbo. Dödsboet sköts gemensamt av dödsbodelägarna, och existerar fram till att arvskiftet genomförts och tillgångarna fördelats mellan arvingarna.

Svensk arvsrätt balanserar tre skilda intressen. Dessa är barnens intresse av att ärva sina föräldrar, efterlevande make eller makas intresse av att kunna leva kvar i hemmet, samt att arvlåtaren (den som går bort)  fritt ska kunna bestämma över sin egendom.

Arvlåtarens möjlighet att själv bestämma över sina tillgångar efter sin bortgång regleras genom rätten att skriva testamente. När personen avlidit aktualiseras testamentet och under bouppteckningen sammanställs alla tillgångar och skulder. Då kallas de som anses ha rätt att ärva, dödsbodelägarna, till en så kallad bodelningsförrättning. Läs gärna mer i vår handbok i arv.

★ ★ ★ ★ ★
“Jag hade en fråga som jag fick bra svar på och juristen gav mig info om hur jag skulle göra för att lösa mitt problem. Det gjorde att ett, för mig, stort problem fick en snabb lösning för alla inblandade.”
– Charlotte
★ ★ ★ ★ ★
“Advokaten gav en mycket kunskapsmässig och tydlig vägledning i vårt telefonsamtal på 20 minuter, värt varenda öre. Jag kan varmt rekommendera Advokatbyrå Zeijersberger & Co!”
– Anton
★ ★ ★ ★ ★
“Proffsigt bemötande, lugn och förtroendeingivande i mötet och tydlig information.”
– Josefin
★ ★ ★ ★ ★
“Fantastiskt bra och kunnig. Rekommenderas varmt!”
– Lars
★ ★ ★ ★ ★
“Helt perfekt tjänst, smidigt och professionellt.”
– Sandra
★ ★ ★ ★ ★
“Vi blev så väl bemötta och den hjälp vi fick gjorde verkligen skillnad. Vårt problem löste sig tack vare support kring hur vi skulle uttrycka oss och gå tillväga. Stort tack!”
– Sara
★ ★ ★ ★ ★
“I en akut och känslosam situation där man är osäker på vart man ska vända sig med sina frågor och funderingar är en 20 minuters konsultation en stor trygghet!”
– Louise
★ ★ ★ ★ ★
“Så fantastiskt att man med en snabb konsultation på 20 min fick reda i en fram tills nu snårig fråga. TACK!”
– Catharina
★ ★ ★ ★ ★
“Besvarar tankar och oro man känner på ett bra sätt. Ger bra alternativ på hur man går framåt, förklarar och tar upp viktiga saker.”
– Mia
★ ★ ★ ★ ★
“Mycket proffsigt och kunnigt bemötande samt svar på min frågeställning vilket ledde till att jag snabbt kunde fatta ett bra beslut i min fråga. Rekommenderas.”
– Peter
★ ★ ★ ★ ★
“Bra vägledning. Juristen jag pratade med fattade snabbt läget och gav tydliga råd om de viktigaste åtgärderna jag behöver vidta.”
– Lena
★ ★ ★ ★ ★
“Jätteduktig rådgivare, fick konkreta och bra råd. Absolut värt pengarna!”
– Christina
★ ★ ★ ★ ★
“Klara och raka besked. Vi går vidare i ärendet med Zeijersborger.”
– Erik
★ ★ ★ ★ ★
”Känner tacksamhet och lättnad efter ett riktigt bra samtal!”
– Susanne
★ ★ ★ ★ ★
”Supertrevlig och jag kände mig lugnare och tryggare efter att ha pratat med ombudet. Tack!”
– Ingela
★ ★ ★ ★ ★
“Detta hjälpte mig ta ett viktigt beslut i livet. Tack!”
– Patrik
★ ★ ★ ★ ★
“Trevligt bemötande. Kunnig, tydlig och lyhörd. Fick svar på mina frågor. Är mycket nöjd med konsultationen. Tack för ett bra samtal!”
– Inger
★ ★ ★ ★ ★
“Ett stort tack för att ni finns!”
– Mustafa
★ ★ ★ ★ ★
“Bra att man skriftligen fick formulera sitt ärende i samband med tidsbeställningen. Idealisk rådgivning vid ett första steg, går sedan att återkomma om man vill.”
– Eva
★ ★ ★ ★ ★
“Strukturerat och bra möte med adekvat information och konsultation.”
– Urban
★ ★ ★ ★ ★
“Superbra och proffsigt bemötande. Kände att jag blev hörd!”
– Tommy
★ ★ ★ ★ ★
“Tack för det trevliga samtalet! Konsultationen var tydlig och gav vägledning om hur man skulle gå vidare.”
– Jolanta
★ ★ ★ ★ ★
”Proffsig saklig hjälp och ett bra stöd med kunnighet.”
– Anette
★ ★ ★ ★ ★
“Bra återkoppling! Jag fick svar på min fråga.”
– Yvonne
★ ★ ★ ★ ★
”De gav ett proffsigt intryck och gav en tydlig bild av ett framtida förlopp.”
– Magnus
★ ★ ★ ★ ★
”Väldigt nöjd! Fick svar på mina frågor.”
– Almira
★ ★ ★ ★ ★
”Jag fick ett heltäckande svar på min fråga.”
– Kenneth
★ ★ ★ ★ ★
”Duktig advokat!”
– Ahmed
★ ★ ★ ★ ★
”Perfekt start inför kommande möten!”
– Krister
★ ★ ★ ★ ★
”Mycket bra och proffsig hjälp!”
– Åsa
★ ★ ★ ★ ★
“Bra och rak vägledning. Jag blev väl förberedd inför nästa steg.”
– Helena
★ ★ ★ ★ ★
“Mycket trevlig och kunnig rådgivare!”
– John
★ ★ ★ ★ ★
“Professionellt bemötande och väldigt kunnig.”
– Jasmin
★ ★ ★ ★ ★
“Professionell, väl förberedd och empatisk jurist. Jag kände mig trygg och fick bra råd och vägledning.”
– Erica
★ ★ ★ ★ ★
“Jag tycker att vi hann med mycket på 20 min. Nu vet jag hur vi går vidare.”
– Magdalena
★ ★ ★ ★ ★
“Det känns mycket bättre och lugnare efter samtalet.”
– Tomas
★ ★ ★ ★ ★
“Juristen jag talade med var duktig, påläst, proffsig och trevlig. Jag är nöjd!”
– Karin
★ ★ ★ ★ ★
“Vi fick jättebra hjälp med många konkreta tips på olika tillvägagångssätt, lagar och regler som vi kan förhålla oss till i ärendet.”
– Mimmi
★ ★ ★ ★ ★
“Smidigt sätt att få professionell hjälp snabbt!”
– Maria
★ ★ ★ ★ ★
“Supersmidigt och prisvärt sätt att få vägledning i frågor man kanske inte har så bra koll på själv.”
– Lily
★ ★ ★ ★ ★
“Det kändes tryggt att prata med er jurist om mitt ärende och få sakkunnig information om vad som gäller rent juridiskt.”
– Ethel
★ ★ ★ ★ ★
“Bra enkel tjänst med möjlighet till snabbt svar på min juridiska frågeställning!”
– Anders
★ ★ ★ ★ ★
“Jättefina råd och extremt proffesionell och hjälpsam personal. Rekommenderar!”
– Samer
Föregående
Nästa

Vem har rätt att ärva?

Rätten till arv regleras i Ärvdabalken och de arvsberättigade är uppdelade i tre arvsklasser som i turordning ärver den avlidne. Till första arvsklassen hör den avlidnes barn och barnbarn. Arvet fördelas lika mellan gemensamma barn och särkullbarn. Om den avlidnes barn inte längre är i livet går arvet vidare till barnbarnen. Ett undantag görs dock om den avlidne var gift, då det i första hand är maken eller makan som ärver. Gemensamma barn ärver då först när båda föräldrar gått bort. Detta undantag gäller dock inte för särkullbarn, som har rätt att få sin del av arvet direkt.

Om den avlidne inte har barn eller barnbarn går arvet vidare till andra arvsklassen, som innefattar den avlidnes föräldrar och syskon. Till tredje arvsklassen hör farmor, farfar, mormor och morfar och deras barn. Kusiner ärver inte.

Om den avlidne har skrivit ett testamente, går detta före ovan beskrivna arvsrätt. Det enda som inte kan testamenteras bort är den avlidnes barns rätt att ärva. Ett barn har nämligen alltid rätt till sin laglott, oavsett vad som står i testamentet. Laglotten utgör hälften av arvslotten, det vill säga hälften av vad barnet hade ärvt om det inte fanns något testamente.

5 saker att tänka på vid ett arvskifte

1. Anlita ett juridiskt ombud

Som dödsbodelägare är det klokt att anlita ett kunnigt juridiskt ombud för att bevaka sina intressen i arvskiftet. Detta är särskilt viktigt om arvet som ska fördelas är av stort ekonomiskt eller sentimentalt värde och det är flera arvtagare.

2. Ansök om en boutredningsman

Om dödsbodelägarna inte kan komma överens om hur arvet ska skiftas kan någon av dödsbodelägarna ansöka hos tingsrätten att en boutredningsman utses. Boutredningsmannen ska förvalta dödsboet, hålla bouppteckningsförrättning, upprätta bodelning, bouppteckning och slutligen göra ett arvskifte. Om en dödsbodelägare ansökt om att en boutredningsman ska förordnas kan de övriga inte motsätta sig det.

3. Arvsskatt

Den 1 januari 2005 slopades arvsskatten i Sverige. Det innebär att du numera inte behöver skatta för de tillgångar du ärver.

4. Förskott på arv

Om man vill kan man ge någon av sina arvingar ett förskott på arvet, innan man avlidit. Det är dock viktigt att reglera detta skriftligt genom ett gåvobrev, för att undvika missförstånd och tvister i framtiden. Värdet av förskottet dras av från arvingens framtida arv.

5. Ärva sin sambo

Sambos har till skillnad från makar ingen automatisk arvsrätt, vilket innebär att man som sambo inte har rätt att ärva sin parter. Om man vill att sin efterlevande sambo ska ha rätt till en del av arvet kan detta dock regleras i ett testamente.

Vad kostar det?

Behöver du biträde i en arvstvist kan du genom din hemförsäkring ha rätt till rättsskydd. Saknar du hemförsäkring kan du ha rätt till rättshjälp. Du betalar då bara en liten del av advokatens kostnad i självrisk eller rättshjälpsavgift. Boutredningsmannens kostnader täcks av dödsboet.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

jQuery(document).ready(function(){ jQuery(".product-box-btn").on('click', function(event){ mixpanel.track("Product box link clicked"); }); });