Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Diskriminering

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Fasta priser

Flexibel betalning

Diskriminering

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Flexibel betalning

Fasta priser

Kan jag stämma för diskriminering?

Diskriminering innebär att någon blir sämre behandlad än någon annan och att det har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Vi biträder regelbundet både företag och privatpersoner i diskrimineringstvister. Genom vårt arbete med Advokatsamfundets remissyttranden bidrar vi även till att utveckla lagstiftningen inom området.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring diskriminering? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Föregående
Nästa

Quiz: Diskriminering

Upplever du att du har blivit utsatt för diskriminering och vill veta om du kan få rätt i en juridisk process? Besvara några enkla frågor och få en direkt bedömning.

Så går det till

Diskrimineringsmål handläggs i tingsrätt eller av arbetsdomstolen, och i de flesta fall biträds den enskilde eller företaget av en advokat. Ett fåtal diskrimineringsfall drivs varje år av Diskrimineringsombudsmannen (DO) som är en myndighet med uppgift att förhindra diskriminering, främja lika rättigheter och driva på utvecklingen. Vi driver framgångsrikt diskrimineringsärenden och hjälper dig oavsett om du vill ha en snabb, diskret lösning eller en offentlig debatt.

★ ★ ★ ★ ★
“En seriös advokatbyrå med hög kompetens och stort engagemang! De biträdde mig i ett komplext vårdnadsärende med stora framgångar.”
– Alex Mani Zeid
★ ★ ★ ★ ★
“Helt underbara jurister och advokater! Helt klart den bästa advokatbyrån. De har hjälpt mig otroligt mycket i min vårdnadstvist och jag är evigt tacksam!”
– Paulina Solimman
★ ★ ★ ★ ★
“Kan varmt rekommendera! Hela tiden raka rör och ärliga samtal längs processen. Tack till er allihopa!”
– Helen Andersson
★ ★ ★ ★ ★
“Vi fick mycket kompetent och professionell hjälp av Zeijersborger & Co. Uppskattade också det varma bemötandet och förståelsen för vårt ärende.”
– Josefin Larsson
Föregående
Nästa

Att tänka på kring diskriminering

Innan du tar kontakt med en advokat, så fundera på om du tillhör någon av de grupper som enligt diskrimineringslagen kan utsättas för diskriminering. Tänk på att en privatperson enligt lagen inte kan diskriminera en annan privatperson.

Till det första mötet med advokaten tar du med alla brev, mail, sms, ljudinspelningar med mera som kan visa på att du har blivit utsatt för diskriminering. Om du har en hemförsäkring med ett rättskyddsmoment tar du även med dig ditt försäkringsbrev.

Vad säger lagen om diskriminering?

Enligt diskrimineringslagen, lag (2008:567) är det förbjudet att diskriminera någon på grund av könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Lagen skyddar dig mot diskriminering på jobbet, i skolan, på högskolan, i affären och när du köper eller hyr bostad. Skyddet gäller också inom en rad andra viktiga samhällsområden, till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkringssystemet.

Enligt lagen gör man skillnad på direktdiskriminering och indirekt diskriminering. Om du utsatts för diskriminering kan du ha rätt till diskrimineringsersättning. Då samhället vill motverka och ser allvarligt på diskriminering är ersättningsnivåerna ofta höga.

Vad kostar det?

Om du har en hemförsäkring med rättsskydd, täcker den upp till 80 % av kostnaderna för att anlita en jurist eller advokat. I annat fall finns det möjlighet att få rättshjälp. Beroende på inkomst, kan din avgift bli så låg som 2% av den totala kostnaden.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.