Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Gåvobrev

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Fasta priser

Flexibel betalning

Gåvobrev

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Flexibel betalning

Fasta priser

Varför ska man skriva gåvobrev?

Om du vill ge bort en gåva som avser fast egendom, till exempel en fastighet, krävs alltid ett gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Men det finns stora fördelar med att upprätta gåvobrev även när du vill ge bort lös egendom, som en summa pengar, en bil eller ett smycke. Med ett gåvobrev kan både givaren och mottagaren känna sig trygga i att tydligt kunna styrka gåvan. Du har dessutom möjlighet att ange speciella villkor för gåvan, som att mottagaren inte får sälja den vidare eller att den ska utgöra enskild egendom i en framtida bodelning. Genom ett gåvobrev har du också möjlighet att ge förskott på arv.

Vill du fråga om råd kring gåvobrev? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Vi upprättar gåvobrev till fasta, förmånliga priser med flexibel delbetalning. Anpassa tjänsten med tillägg och lägg beställningen direkt via vår hemsida.

Föregående
Nästa

Möt Josefine Rosén, ledare för det familjeekonomiska teamet

Jag är teamledare på Zeijersborger & Co och expert på ekonomisk familjerätt. Jag och teamet är specialiserade inom frågor som rör ekonomisk familjerätt och är vana att hantera bland annat arv, bodelningar och skilsmässor.

Genom att anlita Zeijersborger & Co kan du känna dig trygg i att ditt gåvobrev blir korrekt utformat och att gåvan är tydligt uttryckt.

Josefine

Vad ska gåvobrevet innehålla?

Gåvobrevet ska innehålla en tydlig beskrivning av gåvan, en överlåtelseförklaring, personuppgifter på dig och mottagaren, särskilda villkor om du så önskar samt bevittnade underskrifter av givare och mottagare.

Även om gåvobrev är vanligast när det rör sig om gåvor av större värde, finns det inget som hindrar att ett gåvobrev skrivs för en gåva som har ett mindre monetärt värde men ett högt affektionsvärde, så att givaren försäkrar sig om att den hamnar i rätt händer. Läs gärna mer i vår  handbok i gåvobrev.

★ ★ ★ ★ ★
“Kan varmt rekommendera! Hela tiden raka rör och ärliga samtal längs processen. Tack till er allihopa!”
– Helen Andersson
★ ★ ★ ★ ★
“Vi fick mycket kompetent och professionell hjälp av Zeijersborger & Co. Uppskattade också det varma bemötandet och förståelsen för vårt ärende.”
– Josefin Larsson
★ ★ ★ ★ ★
“En seriös advokatbyrå med hög kompetens och stort engagemang! De biträdde mig i ett komplext vårdnadsärende med stora framgångar.”
– Alex Mani Zeid
★ ★ ★ ★ ★
“Helt underbara jurister och advokater! Helt klart den bästa advokatbyrån. De har hjälpt mig otroligt mycket i min vårdnadstvist och jag är evigt tacksam!”
– Paulina Solimman
Föregående
Nästa

Kan man skriva gåvobrev själv?

Du kan upprätta ett gåvobrev själv, och det finns mallar att utgå från på nätet. Dessa mallar är dock ofta väldigt enkla, och inte nödvändigtvis tillräckliga för din situation. Upprättande av gåvobrev kräver kunskap inom flera rättsområden, och formkraven varierar beroende på vad som ges bort. Konsekvenserna om något förbises eller blir fel kan bli påtagliga. Utformningen av eventuella villkor i gåvobrevet kan till exempel komma att påverka avtalets giltighet. I efterhand kan villkoret då bedömas som oskäligt, varvid det ska jämkas eller lämnas utan avseende. Därför finns det stora fördelar med att ta hjälp av en kunnig advokat eller jurist.

Vad säger lagen?

Löften om gåvor, så kallade gåvobrev, har fått en ökad användning sedan gåvoskatten avskaffades år 2005. Det innebär att mottagaren inte behöver betala någon skatt för gåvan de tar emot.

Alla gåvor behöver inte regleras i gåvobrev och då finns heller inga formkrav. Däremot finns det domar (NJA 1987 s. 40) som anger att både givaren och mottagaren ska vara medvetna om gåvan för att den ska anses fullbordad.

Gåvor som kräver ett gåvobrev är fastighets- och bostadsrättsöverlåtelse, gåva mellan makar och gåva till bröstarvinge. Om du är gift och gåvan ingår i giftorätten ska din make alternativt maka ge sitt formella samtycke.

Vad kostar ett gåvobrev?

Vi skriver gåvobrev till fast pris om 2 900 kr för lös egendom och 4 900 för fast egendom. Om du har frågor eller vill ha hjälp med något är du välkommen att kontakta oss på 010-33 33 888.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.