Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

God man och förvaltare

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Fasta priser

Flexibel betalning

God man och förvaltare

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Flexibel betalning

Fasta priser

Hur utses god man och förvaltare?

För den som har svårt att ta hand om sin ekonomi och egendom kan det utses en god man eller en förvaltare som tar över ansvaret. Oftast är det överförmyndaren som ansöker om att en god man eller förvaltare utses och det är tingsrätten som fattar beslut. Om den enskilde motsätter sig att det utses en god man eller förvaltare eller om man vill att ett förvaltarskap ska upphöra har den enskilde rätt till ett rättegångsbiträde som bevakar dennes rätt genom domstolsprocessen.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring god man och förvaltarskap? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Föregående
Nästa

Att motsätta sig ett förvaltarskap

En person kan få en god man eller förvaltare av många anledningar och oftast är det överförmyndaren eller överförmyndarnämnden i kommunen som ansöker. Ansökan görs hos tingsrätten. Att ställas under förmyndarskap är en allvarlig integritetskränkning och därför har den ansökan berör för det mesta rätt till ett rättegångsbiträde.

”Den ansökan berör har rätt
till ett rättegångsbiträde

Rättegångsbiträdet förordnas av tingsrätten. Det är även möjligt för den som redan har förvaltare att begära att förordandet ska upphöra och även i dessa fall har den enskilde rätt till ett rättegångsbiträde. Om du motsätter dig att det utses en förvaltare eller god man åt dig har du rätt att välja vilken advokat du önskar få hjälp av.

★ ★ ★ ★ ★
“Kan varmt rekommendera! Hela tiden raka rör och ärliga samtal längs processen. Tack till er allihopa!”
– Helen Andersson
★ ★ ★ ★ ★
“Vi fick mycket kompetent och professionell hjälp av Zeijersborger & Co. Uppskattade också det varma bemötandet och förståelsen för vårt ärende.”
– Josefin Larsson
★ ★ ★ ★ ★
“En seriös advokatbyrå med hög kompetens och stort engagemang! De biträdde mig i ett komplext vårdnadsärende med stora framgångar.”
– Alex Mani Zeid
★ ★ ★ ★ ★
“Helt underbara jurister och advokater! Helt klart den bästa advokatbyrån. De har hjälpt mig otroligt mycket i min vårdnadstvist och jag är evigt tacksam!”
– Paulina Solimman
Föregående
Nästa

Vad säger lagen?

Anordnande av god man eller förmyndare regleras i föräldrabalken. Huvudregeln är att ett godmanskap eller ett förvaltarskap bara ska utses om det behövs på grund av den enskildes sjukdom, psykisk störning, försvagade hälsotillstånd eller liknande förhållande. Kan den enskilde få tillräcklig hjälp av anhöriga eller personal behövs inte en god man.

I vissa fall behöver individen omfattande hjälp och då kan rätten besluta om att det ska utses en förvaltare. Ett förvaltarskap är mer ingripande än ett godmanskap och innebär att den enskilde förlorar sin rättshandlingsförmåga. Förvaltare utses oftast för personer som på egen hand skadar sin ekonomi.

Vad kostar det att överklaga?

Advokaten förordnas av domstolen och den enskilde behöver inte betala något för den juridiska hjälpen. Om du önskar att en av våra advokater hjälper dig är du välkommen att kontakta oss på 010-33 33 888.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.