Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Medborgarskap

Advokatbyrå med lång erfarenhet och bred kompetens

Vi hjälper såväl privatpersoner som företagare

Hur får jag svenskt medborgarskap?

Är du svensk medborgare men har funderingar eller frågor kring ditt medborgarskap? Har du haft ett svenskt medborgarskap och vill få tillbaka det? Eller vill du bli svensk medborgare för första gången? Oavsett vilken situation du befinner dig i finns det saker som är bra att känna till kring medborgarskap i Sverige, vad det innebär och vilka regler som finns. Zeijersborger & Co ansöker om medborgarskap till ett fast, förmånligt pris med flexibel delbetalning. Anpassa tjänsten med tillägg och lägg beställningen direkt via vår hemsida.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring medborgarskap? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Konsultation

395

SEK

20 minuters juridisk rådgivning

 • Vägledning inom aktuellt rättsområde
 • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
 • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Rättsutredning

4 950

SEK

Vi gör en fördjupad analys av det rättsliga läget och bedömer hur du bör gå vidare.

 • 20 min inledande möte
 • Rättslig utredning av bevisning upp till 10 sidor
 • 20 min uppföljande möte för redovisning av rättslig inställning
 • Bedömning av möjlighet till rättsskydd eller rättshjälp
 • Löpande kontakter upp till 1 samtal à 15 min och 3 mejl

Medborgarskap

10 980

SEK

Vi ansöker om medborgarskap, ser till att relevant underlag kommer med och sköter alla kontakter.

 • 30 min inledande möte
 • Sammanställning av inlagor
 • Ansökan med underlag
 • Kontakter med migrationsverket
 • Löpande kontakter upp till 4 samtal à 15 min och 7 mejl

 Faktura, delbetalning, kort och Swish.

Möt Moa Möller, ansvarig för migrationsteamet

Jag är chefsjurist och advokat med ansvar för migrationsteamet på Zeijersborger & Co. Vi är specialister inom asyl, arbets- och uppehållstillstånd med mångårig erfarenhet av handläggning och processföring mot Migrationsverket.
Att medborgarskap är livsavgörande för våra klienter och deras anhöriga. Därför lägger vi alltid lika stor omsorg i den personliga kontakten som i den juridiska handläggningen

Vad säger lagen om medborgarskap?

Bestämmelser om medborgskap finns framför allt i Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap.

Medborgskap är en relation mellan en person och en stat, vilket innebär både rättigheter och skyldigheter för de två parterna. Medborgarskapet är rättsligt reglerat, till skillnad från nationalitet som snarare benämner en tillhörighet till ett visst land. Ett svenskt medborgarskap innebär en absolut rättighet att få bo, leva och arbeta i Sverige och medborgarskapet kan som huvudregel aldrig fråntas en person.

En person kan bli svensk medborgare på flera olika sätt. Det allra vanligaste är att man får medborgarskap automatiskt genom sin födsel, förutsatt att åtminstone en av föräldrarna är svensk medborgare. I andra fall kan man själv behöva anmäla eller ansöka om svenskt medborgarskap hos antingen Migrationsverket eller Länsstyrelsen.

Läs gärna mer om medborgarskap i vår handbok.

Så ansöker du om medborgarskap

För att en ansökan om medborgarskap ska godkännas måste en del krav uppfyllas. Är man vuxen och utländsk ska en ansökan skickas till Migrationsverket. Personen som ansöker måste:

 • Styrka sin identitet, genom att visa sitt hemlandspass i original eller annat identitetsdokument i original. Saknas detta kan nära anhöriga till den ansökande personen i vissa fall intyga den ansökandes identitet.
 • Ha fyllt 18 år. Är personen inte 18 år måste ansökan vara gjord av personens vårdnadshavare.
 • Ha hemvist i Sverige. Innan en person kan bli medborgare i Sverige måste personen ha bott i Sverige ett visst antal år. Tiden som krävs skiljer sig åt bland annat beroende på personens medborgarskap och om personen är gift eller sambo med en svensk medborgare.
 • Kunna visa att hon eller han har ett skötsamt liv. Om personen har begått brott i Sverige kan det behöva gå en viss tid innan ansökan kan godkännas. Hur lång denna tid är beror på vilken påföljd som utdömts för brottet, ju högre straff desto längre tid.

Nordiska medborgare, det vill säga medborgare i Danmark, Finland, Island och Norge, behöver i många fall bara anmäla om svenskt medborgarskap. Kraven för att en anmälan om medborgarskap ska godkännas för nordiska medborgare är lägre ställda än för en ansökan, men om dessa krav inte är uppfyllda kan en ansökan fortfarande göras. Anmälningar om medborgarskap från nordiska medborgare ska göras till Länsstyrelsen.

Har man tidigare varit svensk medborgare men antingen förlorat medborgarskapet innan 2001 eller avsagt sig det, kan man få tillbaka sitt medborgarskap genom en anmälan. Detta förutsätter att man uppfyller kraven som ställs för att återfå medborgarskap.

Har den ansökande nekats kan beslutet överklagas. Det gör man genom att skicka ett brev till Migrationsverket där det framgår att man vill överklaga och varför man anser att beslutet är felaktigt. Målet kommer då istället att prövas av migrationsdomstolen, och skulle beslutet överklagas ytterligare en gång hamnar det hos Migrationsöverdomstolen som är sista instans.

5 viktiga saker att tänka på

1. Skyldigheter och rättigheter

Det är viktigt att vara medveten om de skyldigheter och rättigheter som följer med medborgarskapet. Om du får medborgarskap har du rätt att bo, arbeta och vistas i Sverige. I gengäld måste du följa svensk lag och vad som i övrigt följer av att vara en god medborgare i landet.

2. Krav till ansökan om medborgarskap

Det finns många krav som måste vara uppfyllda om man ska få beviljat medborgarskap. Man måste därför se över om man kan uppfylla kraven och vara noga med hur man fyller i ansökan så att inget blir fel, då detta kan innebära att ansökan blir nekad.

3. Nordisk medborgare

Är du nordisk medborgare behöver inte samma krav uppfyllas. Det är därför viktigt att undersöka vilka andra krav som gäller så att ansökan blir korrekt.

4. Kostnader

När du ansöker om medborgarskap bör du känna till och ha tagit hänsyn till de avgifter som medföljer. I de flesta fall är ansökningsavgiften 1 500 kr.

5. Anlita juridiskt ombud

Om det uppstår problem kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren advokat eller jurist. Ett juridiskt ombud har kunskap om processen och kan vara behjälplig med att till exempel upprätta ansökan och överklaganden.

Vad kostar det att ansöka om medborgarskap?

Ansökningsavgiften varierar beroende på typen av ansökan, från ingen alls upp till 1 500 kr. Hos oss på Zeijersborger & Co kan du få hjälp genom hela processen till ett fast pris, som du kan läsa mer om i vår prislista. Om du har frågor eller vill ha hjälp med något är du välkommen att kontakta oss på 010-33 33 888.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Elsa Pettersson
5/5
“Otroligt duktig och trevlig jurist!”
Mimmi Linden
5/5
“Vi fick jättebra hjälp med många konkreta tips på olika tillvägagångssätt, lagar och regler som vi kan förhålla oss till i ärendet.”
Jan Berntsen
5/5
“Jag blev kontaktad av en mycket trevlig och kunnig medarbetare. Jag återkommer gärna framöver om jag behöver juridiska råd och vägledning. Jag uppskattar era återkommande beskrivningar av verkliga fall.”

Kundrecensionerna är automatiskt insamlade via internt mailformulär efter genomförd konsultation.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du juridiska frägor och svar, ta del av Advokatens tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.