Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Serveringstillstånd

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Fasta priser

Flexibel betalning

Serveringstillstånd

Sveriges mest heltäckande advokatbyrå för privatpersoner och företagare

16 000+ nöjda klienter

Flexibel betalning

Fasta priser

Kan du få ett serveringstillstånd?

För att restauranger och andra liknande verksamheter ska få servera alkohol behövs ett serveringstillstånd. Syftet med serveringstillståndet är att förebygga missbruk, reducera tillgängligheten i vissa miljöer och situationer samt att hjälpa samhället ha översyn av alkoholhanteringen.

Den som ansöker om ett tillstånd för att få servera alkohol på sin restaurang behöver uppfylla vissa krav som exempelvis att kunna uppvisa ekonomisk skötsamhet och huruvida tillredd mat serveras eller inte.

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring serveringstillstånd? Då rekommenderar vi dig att boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Boka enkelt online eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal.

Möt Samir Suljic, ansvarig för det företagsjuridiska teamet

Jag är ansvarig advokat för det företagsjuridiska teamet på Zeijersborger & Co. Med mångårig erfarenhet av avtalsrätt, arbetsrätt och komplexa tvistemål tar vi hand om juridiken så du kan ägna dig åt att driva företag.

Vi hjälper dig gärna med att ansöka om serveringstillstånd och ser till
att det blir rätt från början.

När behövs ett serveringstillstånd?

För att få servera alkoholhaltiga drycker vars volym överstiger 2,25 volymprocent krävs ett serveringstillstånd. I de flesta fall innebär detta att den som ska servera alkohol behöver ansöka om ett serveringstillstånd. I några fall där exempelvis serveringen av alkohol sker utan vinstintresse och utan annan kostnad utöver kostnaden för inköp av drycken eller där serveringen äger rum i en lokal där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol behövs ingen ansökan.

För att få ett serveringstillstånd ställs det krav på personen som söker om tillståndet. Personen behöver vara fyllda 20 år och varken vara dömd eller misstänkt för brott de senaste åren samt inte vara inblandad i konkurs de senaste tre åren. Personen ska kunna uppvisa ekonomisk skötsamhet och inte ha fått ett serveringstillstånd återkallat de senaste tre åren. Personen ska också inneha nödvändiga kunskaper om alkohollagen. Dessa kunskaper kan den sökande påvisa genom att ta Folkhälsomyndighetens nationella kunskapsprov.

★ ★ ★ ★ ★
“Jag hade en fråga som jag fick bra svar på och juristen gav mig info om hur jag skulle göra för att lösa mitt problem. Det gjorde att ett, för mig, stort problem fick en snabb lösning för alla inblandade.”
– Charlotte
★ ★ ★ ★ ★
“Advokaten gav en mycket kunskapsmässig och tydlig vägledning i vårt telefonsamtal på 20 minuter, värt varenda öre. Jag kan varmt rekommendera Advokatbyrå Zeijersberger & Co!”
– Anton
★ ★ ★ ★ ★
“Proffsigt bemötande, lugn och förtroendeingivande i mötet och tydlig information.”
– Josefin
★ ★ ★ ★ ★
“Fantastiskt bra och kunnig. Rekommenderas varmt!”
– Lars
★ ★ ★ ★ ★
“Helt perfekt tjänst, smidigt och professionellt.”
– Sandra
★ ★ ★ ★ ★
“Vi blev så väl bemötta och den hjälp vi fick gjorde verkligen skillnad. Vårt problem löste sig tack vare support kring hur vi skulle uttrycka oss och gå tillväga. Stort tack!”
– Sara
★ ★ ★ ★ ★
“I en akut och känslosam situation där man är osäker på vart man ska vända sig med sina frågor och funderingar är en 20 minuters konsultation en stor trygghet!”
– Louise
★ ★ ★ ★ ★
“Så fantastiskt att man med en snabb konsultation på 20 min fick reda i en fram tills nu snårig fråga. TACK!”
– Catharina
★ ★ ★ ★ ★
“Besvarar tankar och oro man känner på ett bra sätt. Ger bra alternativ på hur man går framåt, förklarar och tar upp viktiga saker.”
– Mia
★ ★ ★ ★ ★
“Mycket proffsigt och kunnigt bemötande samt svar på min frågeställning vilket ledde till att jag snabbt kunde fatta ett bra beslut i min fråga. Rekommenderas.”
– Peter
★ ★ ★ ★ ★
“Bra vägledning. Juristen jag pratade med fattade snabbt läget och gav tydliga råd om de viktigaste åtgärderna jag behöver vidta.”
– Lena
★ ★ ★ ★ ★
“Jätteduktig rådgivare, fick konkreta och bra råd. Absolut värt pengarna!”
– Christina
★ ★ ★ ★ ★
“Klara och raka besked. Vi går vidare i ärendet med Zeijersborger.”
– Erik
★ ★ ★ ★ ★
”Känner tacksamhet och lättnad efter ett riktigt bra samtal!”
– Susanne
★ ★ ★ ★ ★
”Supertrevlig och jag kände mig lugnare och tryggare efter att ha pratat med ombudet. Tack!”
– Ingela
★ ★ ★ ★ ★
“Detta hjälpte mig ta ett viktigt beslut i livet. Tack!”
– Patrik
★ ★ ★ ★ ★
“Trevligt bemötande. Kunnig, tydlig och lyhörd. Fick svar på mina frågor. Är mycket nöjd med konsultationen. Tack för ett bra samtal!”
– Inger
★ ★ ★ ★ ★
“Ett stort tack för att ni finns!”
– Mustafa
★ ★ ★ ★ ★
“Bra att man skriftligen fick formulera sitt ärende i samband med tidsbeställningen. Idealisk rådgivning vid ett första steg, går sedan att återkomma om man vill.”
– Eva
★ ★ ★ ★ ★
“Strukturerat och bra möte med adekvat information och konsultation.”
– Urban
★ ★ ★ ★ ★
“Superbra och proffsigt bemötande. Kände att jag blev hörd!”
– Tommy
★ ★ ★ ★ ★
“Tack för det trevliga samtalet! Konsultationen var tydlig och gav vägledning om hur man skulle gå vidare.”
– Jolanta
★ ★ ★ ★ ★
”Proffsig saklig hjälp och ett bra stöd med kunnighet.”
– Anette
★ ★ ★ ★ ★
“Bra återkoppling! Jag fick svar på min fråga.”
– Yvonne
★ ★ ★ ★ ★
”De gav ett proffsigt intryck och gav en tydlig bild av ett framtida förlopp.”
– Magnus
★ ★ ★ ★ ★
”Väldigt nöjd! Fick svar på mina frågor.”
– Almira
★ ★ ★ ★ ★
”Jag fick ett heltäckande svar på min fråga.”
– Kenneth
★ ★ ★ ★ ★
”Duktig advokat!”
– Ahmed
★ ★ ★ ★ ★
”Perfekt start inför kommande möten!”
– Krister
★ ★ ★ ★ ★
”Mycket bra och proffsig hjälp!”
– Åsa
★ ★ ★ ★ ★
“Bra och rak vägledning. Jag blev väl förberedd inför nästa steg.”
– Helena
★ ★ ★ ★ ★
“Mycket trevlig och kunnig rådgivare!”
– John
★ ★ ★ ★ ★
“Professionellt bemötande och väldigt kunnig.”
– Jasmin
★ ★ ★ ★ ★
“Professionell, väl förberedd och empatisk jurist. Jag kände mig trygg och fick bra råd och vägledning.”
– Erica
★ ★ ★ ★ ★
“Jag tycker att vi hann med mycket på 20 min. Nu vet jag hur vi går vidare.”
– Magdalena
★ ★ ★ ★ ★
“Det känns mycket bättre och lugnare efter samtalet.”
– Tomas
★ ★ ★ ★ ★
“Juristen jag talade med var duktig, påläst, proffsig och trevlig. Jag är nöjd!”
– Karin
★ ★ ★ ★ ★
“Vi fick jättebra hjälp med många konkreta tips på olika tillvägagångssätt, lagar och regler som vi kan förhålla oss till i ärendet.”
– Mimmi
★ ★ ★ ★ ★
“Smidigt sätt att få professionell hjälp snabbt!”
– Maria
★ ★ ★ ★ ★
“Supersmidigt och prisvärt sätt att få vägledning i frågor man kanske inte har så bra koll på själv.”
– Lily
★ ★ ★ ★ ★
“Det kändes tryggt att prata med er jurist om mitt ärende och få sakkunnig information om vad som gäller rent juridiskt.”
– Ethel
★ ★ ★ ★ ★
“Bra enkel tjänst med möjlighet till snabbt svar på min juridiska frågeställning!”
– Anders
★ ★ ★ ★ ★
“Jättefina råd och extremt proffesionell och hjälpsam personal. Rekommenderar!”
– Samer
Föregående
Nästa

Vilka serveringstillstånd kan man ansöka om?

Beroende på vad för typ av servering som skall ske kan ansökan gälla olika typer av tillstånd. 

Stadigvarande tillstånd avser servering året runt eller årligen under en viss tidsperiod. Ett stadigvarande tillstånd gäller tills vidare men kommunen kan, om det finns särskilda skäl, begränsa tillståndets giltighet till viss tid. Detta tillstånd kräver att serveringsstället har ett eget kök i anslutning till lokalen där det erbjuds ett allsidigt utbud av tillred mat. Mat som inte tillagats som exempelvis smörgåsar och sallader ses inte som ett allsidigt utbud.  

Tillfälligt tillstånd avser servering under en tidsperiod eller ett enstaka tillfälle och kräver att tillredd mat ska erbjudas vid servering. 

Cateringtillstånd avser den som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap. Detta är ett stadigvarande serveringstillstånd för den särskilda verksamheten. Detta tillstånd ska anmälas och godkännas av kommunen vid varje tillfälle. Det ska även finnas ett kök för tillredning av mat.

Paustillstånd ges till serveringar som sker i exempelvis foajén till en teater under föreställningens pauser. Detta tillstånd kräver ingen matservering.

Trafiktillstånd avser servering på inrikes trafik i form av fartyg, luftfartyg eller järnvägståg. Matservering kan komma att krävas i ansökan.

Så går det till vid ansökan

När man ansöker om serveringstillstånd är det viktigt att kraven som ställs på den sökande och serveringsstället uppfylls. Ansökan om serveringstillstånd ska göras skriftligen hos kommunen där serveringsstället är placerat. Det är nödvändigt att ta med handlingar som visar hur restaurangverksamheten är finansierad.

En ansökan om stadigvarande eller tillfälligt serveringstillstånd för servering i samband med ett arrangemang godkänns först när kommunen inhämtat ett yttrande från Polismyndigheten. 

Vid ett positivt beslut ska myndigheten som beviljat ansökan utfärda ett bevis att den ansökande har tillstånd att servera alkohol 

Ett negativt beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten. Överklagan ska bland annat innehålla på vilket sätt beslutet ska ändras och de omständigheter som stödjer en ändring. Överklagan skickas in till den myndighet som beslutat i ärendet, exempelvis till kommunen.

Vi Zeijersborger & Co kan hjälpa dig att se över vilka specifika förutsättningar du har för att överklaga kommunens beslut. Vi besitter omfattande kunskaper om alkohollagstiftningen och kan hjälpa dig både med ansökan om serveringstillstånd och att upprätta en överklagan.  

Vad kostar det?

I samband med din ansökan har kommunen rätt att ta ut en avgift för prövningen. Om du behöver hjälp i processen kan du enkelt boka rådgivning online med möjlighet till faktura och delbetalning. Om du har frågor eller vill ha hjälp med något är du välkommen att kontakta oss på 010-33 33 888.

Läs gärna mer om finansiering av ditt ärende.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

jQuery(document).ready(function(){ jQuery(".product-box-btn").on('click', function(event){ mixpanel.track("Product box link clicked"); }); });