Skilsmässa & separation

  • Arbetsrätt
  • Diskriminering
  • Personskada och livränta
  • SGI och sjukpenning
  • Sjukersättning
  • Skadestånd
  • Trafikskada
  • Arbetstillstånd
  • Asyl
  • Förtal
  • God man och förvaltare
  • Körkort
  • LPT, LRV och LVM
  • Medborgarskap
  • Målsägandebiträde
  • Offentligt försvar
  • Privat försvar
  • Aktieägaravtal
  • Arbetsrätt
  • Entreprenadrätt
  • Serveringstillstånd
Anlita oss!
Hur går en skilsmässa eller separation till?

Ett beslut om skilsmässa eller separation föregås ofta av en längre tids funderingar. Vad ska hända med det gemensamma hemmet, var ska barnen bo och framför allt; hur går det till? Många väljer att sköta en del av det formella pappersarbetet själva, men vi rekommenderar att överlåta den juridiska handläggningen till en advokat eller jurist. Zeijersborger & Co har många års erfarenhet inom familjerätt och stöttar med ansökan om skilsmässa till bodelning och vårdnad. 

Behöver du ett ombud eller vill fråga om råd kring skilsmässa och separation? Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist. Detta kan du göra via vår hemsida eller genom att ringa till oss på 010-33 33 888. Du väljer själv om du vill ha din konsultation på telefon eller via videosamtal. 

Allmän konsultation
20 minuters juridisk rådgivning
  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg
395
SEK

Inom ramen för våra allmänna konsultationer har du möjlighet att få prata med någon av advokatbyråns advokater eller jurister om ditt ärende under 20 minuter för 395 kr. Samtalet syftar till att göra en initial behovsanalys, om vi kan bistå dig i ärendet och i så fall på vilket sätt. Vi brukar även försöka diskutera vilka olika finansieringsmöjligheter som vanligtvis finns att tillgå i det aktuella ärendeslaget. 

Möt advokat Kerstin Vogel, ledare för det familjeekonomiska teamet

Jag är delägare och advokat på Zeijersborger & Co och ansvarar för det familjeekonomiska teamet Zeijersborger & Co. Jag och teamet arbetar med frågor som rör ekonomisk familjerätt och är vana att hantera bland annat arv, bodelningar och skilsmässor. 

Vi strävar i första hand efter att hitta smidiga och snabba lösningar men räds inte att ta processer i domstol om det krävs.

Ansöka om skilsmässa

Formellt måste den som är gift och vill skilja sig lämna in en ansökan till tingsrätten. Det behöver inte sambor göra, eftersom ett samboförhållande upphör när paret flyttar isär. 

Ansökan om skilsmässa upprättas gemensamt om ni är överens om att skiljas, eller enskilt om endast ena parten är drivande. Blanketter för skilsmässoansökan finns att ladda ner från Sveriges Domstolars hemsida. Där hittar ni också information om vilken tingsrätt ni tillhör.

5 saker att tänka på vid skilsmässa
1. Se till att ansökan är komplett

I ansökan ska det framgå om ni har barn under 16 år, hur vårdnaden ska lösas och om det finns frågor kring vem som ska bo kvar i den gemensamma bostaden, så kallad kvarsittningsrätt. Till ansökan bifogas personbevis för skilsmässa, vilket beställs från Skatteverket. 

2. Har ni redan börjat leva isär?

Om ni redan bor isär sedan minst två år före ansökan om skilsmässa fins det en blankett som kallas intyg om särlevnad att ladda ner till styrkande av att ni bott i sär.  Domstolen kan då döma till skilsmässa utan betänketid. 

3. Ansökningsavgift

Tingsrätten tar ut en ansökningsavgift 900 kronor för att hantera skilsmässoärendet. Kostnaden betalas på betala.domstol.se. Avgiften kan ändras över tid.  

4. Ta hjälp

Oavsett om det är ditt, din partners eller ett gemensamt beslut att skiljas kan det vara svårt att enas i vissa frågor. Det kan vara bra att kontakta en advokat eller jurist, för att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter du har och för att hjälpa dig i andra frågor. Vi är har erfarenhet av att företräda klienter i skilsmässoärenden. 

5. Det går att ångra sig!

Om ni inte längre vill skiljas går det bra att under betänketiden ta tillbaka ansökan. Det sker genom ett gemensamt undertecknat meddelande till tingsrätten, som avskriver målet. 

Vad säger lagen?

Om ni inte är överens om att skiljas eller om det finns barn under 16 år i hushållet får ni en betänketid på 6 månader, med undantag för om ni kan visa att ni redan levt åtskilda under minst två år före ansökan om skilsmässa. Tingsrätten meddelar från vilken tidpunkt betänketiden börjar löpa och när skilsmässan kan fullföljas. Fram till dess är ni fortfarande gifta med varandra. 

Efter betänketiden räcker det att en av parterna meddelar tingsrätten att den avser att fullfölja ansökan för att tingsrätten ska döma till äktenskapsskillnad. Det finns ingen särskild blankett för det, men det måste meddelas skriftligt och åtföljas av nya personbevis för er båda. Om ingen av parterna fullföljer ansökan om skilsmässa inom ett år från att betänketiden började löpa, avskriver tingsrätten målet och äktenskapet består. 

I mål om skilsmässa kan domstolen pröva vissa andra frågor, om någon av parterna kräver det. Oftast rör det sig om vårdnad, boende, umgänge, underhåll och rätten att bo kvar i den gemensamma bostaden. Vid en tvist är det alltid bäst att ta hjälp av advokat eller jurist med kompetens inom familjerätt. 

Här finns svar på 10 frågor många ställer sig vid skilsmässa och separation:
1. Kan man skilja sig online?

Ja, man kan skilja sig online. Det görs via en e-tjänst som finns på Sveriges Domstolars hemsida; ansök gemensamt om skilsmässa. För att få ansöka om skilsmässa online förutsätts att båda makarna har e-legitimation (BankId). Båda parter måste också vara överens om att skilja sig, och i de fall där det finns gemensamma barn under 18 år måste frågor om vårdnad, umgänge och barns boende också vara lösta. Om en av makarna har sekretesskydd i Folkbokföringen går det inte att använda e-tjänsten. 

2. Måste man gå i familjeterapi?

Nej, man måste inte gå i familjeterapi. Men varje kommun är skyldiga att erbjuda samarbetssamtal, vilket ofta är bra att delta i. Vid dessa samtal avhandlas bland annat frågor om var barnen ska bo, hur umgänge ska gå till och var barnen ska vara under skollov. Barn mår ofta bra av tydliga överenskommelser mellan föräldrarna, eftersom de då inte riskerar att behöva välja själva. 

3. Var ska barnen bo?

Om ni inte kan enas om var barnen ska bo kan man tillsammans gå och diskutera vårdnaden om barnen på familjerätten. Personalen på familjerätten kan även hjälpa till med att upprätta avtal om vårdnad. Om tingsrätten ska pröva frågan är deras utgångspunkt att barnens bästa ska vara avgörande vid prövningen. I bedömningen tar man bland annat i beaktande vem barnen har närmast anknytning till, att de kan bo kvar i sin invanda miljö, att den som blir boendeförälder verkar för att barnen får ett fungerande umgänge med den andra föräldern och naturligtvis att boendeföräldern på ett bra sätt kan ta hand om barnen. 

4. Får jag flytta och får barnen flytta med?

Självklart får du flytta. Men om det innebär att barnen kommer behöva flytta från sin invanda miljö är det inte säkert att en domstol finner det bäst att barnen flyttar med. Om det är långa avstånd mellan föräldrarna innebär det även av praktiska skäl att det blir svårt för barnen att bo växelvist. 

5. Vem har rätt till den gemensamma bostaden vid skilsmässa?

Vid separation eller skilsmässa har många gånger den part som bäst behöver den gemensamma bostaden och bohaget störst rätt till den. Det är oftast liktydigt med parten som är boendeförälder eller har vårdnaden om barnen. 

6. Hur delar man upp ägodelar och besparingar?

Efter en skilsmässa eller separation ska egendomen fördelas genom bodelning. Om parterna är överens räcker det att skriva ett avtal. Om inte, kan ni anlita ett juridiskt ombud för att upprätta bodelningsavtalet. Både tillgångar och skulder räknas in vid bodelningen. Om det finns enskild egendom som inte omfattas av bodelningen bör även detta fastställas. 

7. Hur gör man med gemensamma bankkonton och räkningar?

Vid en skilsmässa eller separation bör du ta ut saldobesked på gemensamma konton, ändra lösenord till internetbanken om möjligt och kontakta företag där ni har gemensamma avtal – exempelvis elbolag, internetleverantörer och kreditkortsföretag. 

8. Är det obligatoriskt att anlita en jurist eller advokat?

Nej, det är inte obligatoriskt. Många klarar av både separation, skilsmässa och vårdnadsfrågor helt på egen hand eller med stöd av kommunens familjerådgivning eller familjerätt. Parterna kan ansöka om skilsmässa hos den lokala tingsrätten som också tillhandahåller blanketter. Men i de fall det inte går att hitta en gemensam lösning är det bättre att anlita en advokat eller jurist så tidigt som möjligt.  

9. Har jag rätt till ledighet när jag skiljer mig?

Arbetsgivaren har generellt sett inte skyldighet att bevilja ledighet vid skilsmässa, men vissa kollektivavtal kan ge rätt till så kallade personliga dagar. Vid sjukdom, exempelvis svår depression till följd av skilsmässan, kan du ha rätt till sjukpenning till följd av sjukskrivning. 

10. Kan man tvinga någon att skilja sig? Min make vägrar skriva under handlingarna.

Ja, du kan fullfölja skilsmässan även om din make vägrar skriva under. Om bara den ena parten vill skiljas ges dock först en betänketid om 6 månader, med undantag av fall där makarna redan levt åtskilda sedan minst 2 år. Efter att betänketiden passerat räcker det att en av parterna begär att skilsmässan fullföljds hos tingsrätten för att den ska gå igenom. 

“En separation eller skilsmässa innebär en rad praktiska och känslomässiga omställningar, speciellt om det finns barn med i bilden.” Det är lätt att känna sig överväldigad, men de flesta klarar sig igenom krisen och kommer starkare ut på andra sidan” menar advokat Peter Zeijersborger som jobbar med familjerätt. ”Om det är svårt att kommunicera med varandra, kan det vara klokt att ta hjälp av ett juridiskt ombud.