Testamente och gåvobrev

Kan jag ge bort och testamentera som jag vill?

Testamenten och gåvobrev är ett bra sätt att reglera hur din egendom ska fördelas både under och efter din livstid. Vi hjälper dig att ta fram juridiskt korrekta handlingar som respekterar din vilja och möter formella krav.

Testamente

Även om det kan kännas enkelt att själv skriva ett testamente råder vi alla att ta hjälp av en advokat. Det finns en hel del inskränkningar i vad en testator kan testamentera bort och det är mycket som kan bli fel.

”Vi råder alla att ta hjälp av
advokat för att skriva testamente”

När du skriver ett testamente ska du noga fundera på hur du vill att din egendom ska fördelas och om egendomen ska ärvas med fri förfoganderätt eller med fri äganderätt. Du bör även ha bestämt vem som ska vara vittne. För att ett testamente ska vara giltigt krävs att det är undertecknat av två vittnen som inte är jäviga. Om du vill, kan vi på Zeijersborger & Co bevittna testamentet.

Gåvobrev

Vet du redan idag hur du vill att din egendom ska fördelas? Då är det bra att upprätta gåvobrev.
Om din gåva är en fastighet eller tomträtt måste du skriva ett gåvobrev. Det ska innehålla en tydlig beskrivning av gåvan, personuppgifter på dig och mottagaren, särskilda villkor för det fall du så önskar och bevittnade underskrifter av givare och mottagare.

”Gåvobrev kan vara ett bra sätt
att undvika strider kring testamenten”

Om du är gift och gåvan ingår i giftorätten ska make/maka ge sitt formella samtycke. När du ger bort lös egendom krävs inga särskilda handlingar, men det kan kännas tryggt för mottagaren att kunna visa sin äganderätt. Detsamma gäller om du vill att gåvan ska villkoras.

Vad kostar det?

Att få hjälp med att skriva ett testamente eller gåvobrev kostar från 6 500 kr och uppåt. Den slutgiltiga kostnaden beror på uppdragets omfattning. Det kostar inget extra om ni vill att vi bevittnar underskrifterna av handlingarna.

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas