Vårdnadstvist

Vad är en vårdnadstvist?

Vid en skilsmässa eller separation där det finns gemensamma barn ställs ofta föräldrarna inför frågan om vårdnaden ska vara gemensam eller enskild, om barnen ska bo växelvis och hur umgänget ska fungera. I en situation där du och den andra föräldern inte kommer överens kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist. Vi sammanställer bevisning, argumenterar för dig i domstol och hanterar kontakter med myndigheter och motparter. Hos oss får du ett personligt bemötande, stort engagemang och kunskap. 

Gemensam eller ensam vårdnad? 

Vårdnad, boende och umgänge regleras i kapitel 6 i föräldrabalken och i FN:s barnkonvention som är upptagen som svensk lag. Utgångspunkten i lagstiftningen är att barnets bästa ska sättas i främsta rummet och huvudregeln är att det bästa för ett barn är gemensam vårdnad. 

I vissa situationer kan det dock vara lämpligt att istället ansöka om ensam vårdnad. Argument för att en förälder ska ha enskild vårdnad om barnet är om det förekommit våld i relationen, eller om den andra föräldern gjort sig skyldig till missbruk eller försummelse. Ensam vårdnad kan också bli aktuellt om samarbetet och kommunikationen mellan föräldrarna inte fungerar. Det beror på att föräldrar som har delad vårdnad måste kunna fatta gemensamma beslut om barnet. Det kan till exempel röra sig om viktiga frågor kring barnets vård och behandling, ansökan om pass, skolgång eller utlandsresor. 

Det är viktigt att föräldrar med delad vårdnad kan bortse från eventuella tvister sinsemellan och sätta barnets bästa i fokus. Om det inte är möjligt, kan det alltså vara lämpligt att en av föräldrarna ansöker om enskild vårdnad. Även vid ensam vårdnad har barnet rätt till umgänge med den andre föräldern. 

Vad gäller om mitt ex inte vill signera flyttanmälan?

Om du och ditt ex har gemensam vårdnad krävs bådas signatur för att Skatteverket ska bevilja en flyttanmälan. Beroende på hur långt bort den nya bostaden ligger från er tidigare bostad, kan frågor såsom om barnet kan fortsätta gå i sin ordinarie förskola eller skola komma att aktualiseras.

En annan fråga att betänka är om flytten påverkar barnets umgänge med ditt ex, den förälder barnet inte har sitt stadigvarande boende hos. Frågor om förskole-/skolplacering, boendeadress och umgänge är av sådan karaktär att ni när ni har gemensam vårdnad ska söka enighet i. För det fall flytten inte påverkar förskola och skola eller barnets umgänge med den andra föräldern, kan dennes motvilja att signera flyttanmälan ifrågasättas.
 
Om ni inte kan enas och du inte kan få ditt ex att underteckna flyttanmälan kommer Skatteverket ytterst fatta beslut om frågan gällande barnets folkbokföring då barnet inte kan kvarstå ensam på en adress utan någon av sina vårdnadshavare. Om det då anses utrett att barnet spenderar merparten av sin dygnsvila hos dig, det vill säga sover merparten av nätterna hos dig, kommer Skatteverket besluta att barnet ska vara folkbokförd på samma adress som du är skriven på. Om denna typ av situation uppstår regelbundet vid olika typer av beslutsfattande vilka kräver bägge vårdnadshavares samtycke kan du behöva överväga att anlita en jurist för att undersöka möjligheterna att ansöka om ensam vårdnad. 

Mitt ex har tagit barnens pass och vägrar lämna tillbaka dem, vad kan jag göra?

Förutsatt att ni har gemensam vårdnad ska ni gemensamt fatta beslut som avser barnen. Besluten kan avse frågor om just utlandsresor och passansökningar men även mycket annat. Om ni inte kan komma överens i frågor av denna karaktär kan det ytterst vara skäl att ansöka om ensam vårdnad. 

Beroende på vad för typ av utlandsvistelse som är aktuell kan ni ha olika uppfattning om det är till barnens bästa att åka utomlands eller inte. Är det tal om en kortare resa till ett säkert land i syfte att t.ex. sola och bada kan det vara svårt att se på vilket sätt en sådan resa inte skulle vara förenlig med barnens bästa och din expartners agerande framstår som att det påverkar barnen menligt. Om det däremot är en längre utlandsvistelse i ett land du kanske har starka kopplingar till och dit din motpart befarar att du skulle kunna tänkas flytta och kvarhålla barnen behöver naturligtvis en sådan oro tas på allvar. Ett första steg för att diskutera frågor om samarbete kopplat till era gemensamma barn kan vara att genomföra samarbetssamtal i familjerättens regi. För det fall ni trots detta inte kan enas, eller för det fall en av er inte vill genomföra samtal, kan en rättsprocess vara ett lämpligt nästa steg. 
Så arbetar vi med vårdnadstvister
5 vanliga frågor om vårdnad
Vad kostar en vårdnadstvist?

0SEK

Vårdnadskonsultation

20 minuters juridisk rådgivning

från 22 400SEK

Stämningsansökan