fbpx

Böneförbud är diskriminering

Böneförbudet i Bromölla totalsågas av experter: ”Det är antimuslimsk rasism”

Anton Gustafsson · 5 juli 2019 (metro.se)

Införandet av ett böneförbud för anställda i Bromölla kommun kan mycket väl falla in under diskriminering i lagens mening. Det menar experter som Metro har pratat med. ”Att ha ett generellt böneförbud är diskriminering”, säger Peter Zeijersborger, advokat på Zeijersborger & Co.

I korthet

Vad: Diskrimineringsombudsmannen (DO) har valt att inleda en tillsyn mot Bromölla kommun efter att kommunen förbjudit bönestunder på arbetstid.

Var: Bromölla i Skåne.

När: Böneförbudet infördes i början av juni och i dag meddelade DO att de inleder en utredning om att förbudet kan vara diskriminerande.

VilkaPartierna som röstade igenom förbudet var Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Hur: Sverigedemokraterna lade fram förslaget och M och KD röstade för, vilket gav en majoritet i kommunen.

Varför: Kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) menar att förbudet infördes då de anställda inte ska anpassa arbetet efter bönestunder.

Irene Molina är professor i kulturgeografi vid centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Hon anser att böneförbudet är ett allvarligt ingrepp i grundlagen.

– Vi har religionsfrihet i Sverige och ett böneförbud skulle bryta mot den friheten. Det här förbudet tränger in i den mest privata sfären hos människor och hotar grundläggande fri- och rättigheter, säger hon.

Läs mer

Kommunens beslut: Inga fler böner på arbetstid.

”Det är allvarligt om DO inte fäller kommunen för det här”, säger Irene Molina.Foto: Uppsala universitet.

Irene Molina menar att kommunens ställning i samhället gör förbudet ännu allvarligare.

– Det är inte som vilken arbetsgivare som helst, det är den lokala staten. Det handlar alltså inte bara om vad en privatperson tycker och tänker, det är som att hela samhället vänder sig emot friheten att utöva sin egen trosuppfattning.

Det finns även en stor risk att förbudet riktar sig mot en speciell religion enligt Irene Molina. Hon menar att förbudet kommer att drabba muslimerna särskilt hårt.

– Om man som kristen och vill knäppa händerna en stund eller säga fader vår för dig själv så kommer ingen att märka det. Det sägs inte, men det här förbudet riktas mot muslimer. Det har vi ett namn för inom forskningen, och det är antimuslimsk rasism.

Är det inte att dra det för långt att kalla det för rasism?

– Det är ett politiskt beslut som drabbar en specifik grupp i samhället, det är institutionell rasism och det är väldigt allvarligt om beslutsfattare ägnar sig åt det.

Peter Zeijersborger är advokat på byrån Zeijersborger & Co och har specialiserat sig på diskrimineringsärenden. Han menar att ett generellt förbud mot att be kan räknas som diskriminering även i juridisk mening.

– Om syftet med förbudet är att stoppa människor från att be är det glasklart att det kommer fällas av diskrimineringsombudsmannen. Man kan inte ha ett generellt böneförbud, säger han.

”Man kan inte ha ett generellt böneförbud”, säger Peter Zeijersborger på advokatbyrån Zeijersborger & Co. Foto: Pressbild

Varför är det så självklart att Bromölla kommun har gjort fel här?

– Det måste finnas proportionalitet och ett syfte med ett förbud. Man kan begränsa antalet pauser som de anställda får ta för att hänga med i produktionstakten till exempel, då är inte syftet att förbjuda någon att be, då värnar man om en produktion. Men man kan inte ha ett generellt böneförbud, då hamnar man direkt i diskrimineringsproblematik.

Peter Zeijersborger menar att Bromöllas böneförbud är ett typexmpel på vad som kallas indirekt diskriminering.

– Här har vi en lagstiftning eller en bestämmelse som gäller alla, men den slår väldigt hårt mot en specifik grupp av människor. Utan att föregripa DO så är min bedömning att de definitivt kommer att fällas för det här, säger han.

Nu ska diskrimineringsombudsmannen granska Bromölla kommun. DO kan inte häva ett beslut eller en bestämmelse, men de gör sin bedömning utifrån lagstiftningen och sedan är det upp till den som granskas att leva upp till det.

– I det här fallet handlar det om en kommun, då får man förvänta sig att de vill leva upp till de krav som ställs i lagen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på diskrimineringsombudsmannen.


Anton Gustafsson

anton.gustafsson@metro.se


Ställ en fråga till advokaten här »

Boka kostnadsfritt möte med Zeijersborger idag! »

Vi står på din sida

Zeijersborger & Co är en av Sveriges ledande privatjuridiska advokatbyråer. Våra jurister och advokater står på din sida oavsett om du blivit åtalad eller utsatt för brott, behöver råd vid skilsmässa, vårdnadstvist, LVU, arvskifte eller personskada. Vi är duktiga på diskrimineringsfrågor och driver dina tvister mot myndigheter och försäkringsbolag. Naturligtvis hjälper vi dig att upprätta äktenskapsförord, samboavtal, gåvobrev och testamenten.

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas