Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Anklagad för stöld

Hej,

För några dagar sedan hade jag tid över innan jag skulle ta tåget hem och gick in i en butik för att prova ett plagg. Jag hade även plockat upp en ansiktsmask som jag höll i handen. Jag insåg sedan att mitt tåg snart skulle gå och glömde att jag höll i ansiktsmasken. När jag hade gått ut ur butiken sprang en ordningsvakt ikapp mig och anklagade mig för stöld. Jag förklarade situationen för ordningsvakten och poliserna som kom dit. Ordningsvakten anklagade då mig för att ha snattat en annan vara för att det var en tom förpackning i den provhytten jag varit i. Polisen har upprättat en rapport om detta. Jag har varit väldigt ledsen över det här och känner mig kränkt. Vad ska jag göra?

Hej och tack för din fråga!

I Brottsbalken finns bestämmelser om stöld och ringa stöld i 8 kap. 1 § samt 2 §. Stöld är när man olovligen tar någonting som tillhör en annan med avsikt att behålla det man har tagit. Ringa stöld är typiskt sett när det rör en tillhörighet av mindre värde.

I din beskrivning låter det som att du av misstag har tagit ansiktsmasken och att du alltså inte haft någon avsikt att behålla den utan att betala för varan. Om polisen väljer att ta ärendet vidare kan du kontakta oss för att se om vi kan hjälpa dig i ditt ärende. Du bör i sådana fall också framföra till polisen att du önskar offentlig försvarare.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online