Är det egenmäktighet med barn om jag flyttar från mitt aggressiva ex?

Hej,

Jag och mitt ex bråkar jättemycket. Det har varit mycket problem mellan mitt ex och vår gemensamma son som vi har delad vårdnad om. Sonen på 4 år gråter och vill inte träffa sin pappa. Mitt ex är lättretligt och kan slå i väggar etc. Jag är rädd att han har gjort något mot min son, som han inte kan berätta för mig. Ibland har han nämligen blåmärken på ryggen och armarna. Kan jag ta min son och fly? Jag tänkte kanske flytta till en annan stad och försöka hålla mig undan från pappan. Jag har läst en del om detta och förstått att det kan ses som egenmäktighet med barn. Stämmer det? Jag som hans mamma borde ju ha rätt att flytta med min son om jag är rädd att han ska komma till skada?

Hej och tack för din fråga,

Egenmäktighet med barn är ett brott som den som obehörigen och varaktigt skiljer ett barn under 15 år från någon som har vårdnaden om barnet kan dömas för.[1] Även den som gemensamt med annan har vårdnaden om barnet och som utan beaktansvärt skäl egenmäktigt bortför barnet kan göra sig skyldig.

Om du inte berättar för ditt ex var barnet är eller på annat sätt varaktigt håller din son borta från sin pappa skulle du alltså, om det inte föreligger ett beaktansvärt skäl, kunna dömas för egenmäktighet med barn. Regleringen gällande beaktansvärt skäl gäller vid gemensam vårdnad och utgår från att det bör finnas ett visst utrymme för en vårdnadshavare att göra något för att skydda barnet mot den andra vårdnadshavaren.

För att det ska anses föreligga ett beaktansvärt skäl räcker det inte att det finns missämja mellan föräldrarna eller ett missnöje angående den andre förälderns hantering av barnet, förutsatt att det inte handlar om våld eller liknande övergrepp. Rekvisitet tillämpas restriktivt i praxis och i domar ser man återkommande formuleringar om att det inte har framkommit något som ger stöd för att det funnits beaktansvärt skäl för den åtalade att föra bort eller hålla barnen åtskilda från den andra vårdnadshavaren.

Det som kan rekommenderas för dig i den här situationen är att ansöka om ensam vårdnad om er son och att därigenom försöka begränsa umgänget mellan sonen och hans pappa, om du misstänker att din son far illa. Om du önskar vår hjälp är du välkommen att boka en konsultation med advokat.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 4 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.