Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Är det en begränsning av min yttrandefrihet att kasta ut mig från en Facebookgrupp?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Är det okej att kasta ut någon från en Facebook-grupp utan bevis eller anledning? Är det inte en begräsning av min yttrandefrihet?

Hej och tack för din fråga,

Yttrandefrihet mellan privatperson och privatperson skiljer sig från den yttrande vi som individer har mot samhället. En gruppadministratör på Facebook kan exempelvis välja vad som får och inte får publiceras i gruppen. Hen måste i sin tur svara inför Facebook och rätta sig efter deras regler och tycke. Om Facebook anser att gruppen som helhet inte följer deras policys är de därmed fria att ta bort den.

Yttrandefrihet handlar om att staten inte får begränsa människors rätt att göra sin röst hörd och är starkt rotad i både svensk rätt och EU-rätt. Däremot finns det inskränkningar i denna rätt som bland annat handlar om förtal och hets mot folkgrupp. Att håna någon eller publicera hånande kommentarer är inte olagligt men kan vara något som inte stämmer överens med gruppen eller Facebooks policy. Hot mot någon är emellertid olagligt.[1]

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 5 § BrB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.