Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Är det force majeure att ställa in bröllop för Corona?

Datum: 30/03/2020

Hej,

Jag har anlitat en festfixare till mitt bröllop i juli 2020. Vi har bjudit över 300 gärster varav många är äldre släktingar från Iran. Med tanke på Corona vill vi skjuta upp bröllopet men festfixaren vägrar och kräver betalt. Kan jag åberopa force majeure? Gränserna är ju stängda.

Hej och tack för din fråga,

Reglerna om force majeure ska tillämpas restriktivt. För att de ska kunna åberopas måste det finnas en sådan klausul i ditt avtal med festfixaren. Vanligtvis tar dessa kalusuler sikte på naturkatastrofer och krig och det är oklart hur en pandemi som Corona/Covid19 ska tolkas. Det som talar för att du kan få häva avtalet genom att hävda force majeure är att gränserna är stängda, att flera av dina gäster tillhör riksgrupper och att det numer är förbjudet med folksamlingar över 50 personer.  Å andra sidan är det i skrivande stund (mars 2020) flera månader kvar till bröllopet och situationen kan förändras så att det vid den tidpunkten inte råder samma restriktioner som i dagsläget och blir det svårt att tillämpa force majeure. Det bästa är att anlita ett kunnigt ombud som kan analysera ditt avtal och hjälpa dig att nå en lösning med festfixaren.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.