fbpx

Är det förtal att prata om mig på TV utan mitt godkännande?

Hej,

Min exman är med i ett TV program där han och programledaren pratar om våra gemensamma skulder och andra angelägenheter. Jag nämns inte vid namn men de säger ”exfrun” och ”barnens mamma”, och det är inte långt ifrån. Jag har varit i kontakt med programmets producent och programledare och jag sa mycket tydligt att jag inte vill vara delaktig eller nämnas eller ha något kopplat till mig. Men ändå pratas det om mig och saker som berör oss. Kan jag anmäla detta för förtal?

Hej och tack för din fråga,

I Sverige har vi en stark yttrandefrihet vilket innebär att var och en har rätt att uttrycka sig och uttala sig fritt om vad den vill, men med vissa undantag. Om någon utpekar någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt, eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning riskerar hen att dömas för förtal.[1] Det är svårt att ge dig ett svar på huruvida din exman lämnat någon uppgift som anses utgöra förtal, men som huvudregel krävs att uppgiften ska vara av nedsättande beskaffenhet. Svaret på frågan beror alltså på vad det är din exman har sagt om dig.

Ibland kan dock förtal vara straffritt, om det anses föreligga en intressekollision. Detta innebär att en person som har agerat på ett sätt som kan anses som förtal inte döms om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna de aktuella uppgifterna, om det visar sig att uppgiften var sann eller att det fanns skälig grund att lämna den.[2]

Du nämner att du har pratat med producenten och programledaren om att du inte vill bli nämnd i programmet. Om ni kan anses ha ingått ett muntligt avtal om att du inte ska nämnas i programmet är det möjligt att det kan ses om ett avtalsbrott. Men för att kunna ge ett mer konkret svar på din fråga krävs mer information om just ditt fall.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 1 § 1 st. Brottsbalken
[2] 5 kap. 1 § 2 st. Brottsbalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas