Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Är det förtal att prata om mig på TV utan mitt godkännande?

Datum: 25/03/2021

Hej,

Min exman är med i ett TV program där han och programledaren pratar om våra gemensamma skulder och andra angelägenheter. Jag nämns inte vid namn men de säger “exfrun” och “barnens mamma”, och det är inte långt ifrån. Jag har varit i kontakt med programmets producent och programledare och jag sa mycket tydligt att jag inte vill vara delaktig eller nämnas eller ha något kopplat till mig. Men ändå pratas det om mig och saker som berör oss. Kan jag anmäla detta för förtal?

Hej och tack för din fråga,

I Sverige har vi en stark yttrandefrihet vilket innebär att var och en har rätt att uttrycka sig och uttala sig fritt om vad den vill, men med vissa undantag. Om någon utpekar någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt, eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning riskerar hen att dömas för förtal.[1] Det är svårt att ge dig ett svar på huruvida din exman lämnat någon uppgift som anses utgöra förtal, men som huvudregel krävs att uppgiften ska vara av nedsättande beskaffenhet. Svaret på frågan beror alltså på vad det är din exman har sagt om dig.

Ibland kan dock förtal vara straffritt, om det anses föreligga en intressekollision. Detta innebär att en person som har agerat på ett sätt som kan anses som förtal inte döms om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna de aktuella uppgifterna, om det visar sig att uppgiften var sann eller att det fanns skälig grund att lämna den.[2]

Du nämner att du har pratat med producenten och programledaren om att du inte vill bli nämnd i programmet. Om ni kan anses ha ingått ett muntligt avtal om att du inte ska nämnas i programmet är det möjligt att det kan ses om ett avtalsbrott. Men för att kunna ge ett mer konkret svar på din fråga krävs mer information om just ditt fall.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 1 § 1 st. Brottsbalken
[2] 5 kap. 1 § 2 st. Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.