Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Är det någon idé att försöka få mer i underhåll?

Hej,

Jag har efter skilsmässan haft full vårdnad av vår äldsta dotter, nu 18 år (jag har 3 döttrar). Jag har alltid fått det lägsta underhållet, enligt försäkringskassans normer. Detta har aldrig räckt. Jag tjänar hälften av vad mitt ex gör men han vägrar hjälpa till mer. Funderar på att dra det vidare men just nu vet jag att mitt ex betalar resor till och från sitt arbete med bil (25 mil dagligen) samt har 2 boenden (ett hus med sin nya fru plus en lägenhet för sig själv och de två minsta barnen varannan vecka då den nya frun och barnen inte går ihop). Hans fru är dessutom sjukskriven så han försörjer även henne. Räknas allt detta av på hans inkomst förstår jag att det inte är någon idè att försöka få lite mer i underhåll. Hur fungerar det ?

Hej och tack för din fråga,

När underhållsbidraget ska räknas ut ska man redogöra för sin inkomst, skatten och därefter de utgifter man har. De utgifter som ska finnas med är bland annat bostadskostnad, varav enbart halva bostadskostnaden får tas upp om bostaden är delad. I och med att ditt ex försörjer sin fru är det tveksamt om hon är med och betalar på deras gemensamma bostad. Levnadskostnader är en annan post som ska finnas med och som levnadskostnader klassas mat, kläder, el, telefon, TV-licens, försäkringsavgifter och resor till och från arbetet. Det finns en maxgräns för levnadskostnader på 4 480 kr. Sista posten är övriga utgifter och där får saker som höga medicinkostnader, dubbel bosättning och kostnader för arbetskläder tas upp. På försäkringskassans hemsida finns en mall där ni gemensamt kan fylla i era inkomster och utgifter för att beräkna underhållsbidraget.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online