Är det negativt för mig att folkbokföra mig på en ny adress innan bodelningen är klar?

Hej,

Jag har gjort begäran om bodelning men den är inte klar än. Mitt ex vill att jag lämnar nycklarna och skriver mej på en annan adress. Jag har hört att det vara negativt för mej vad gäller bodelningen om jag folkbokför mej på ny adress och/eller lämnar min nyckel till honom innan bodelningen är klar.

Stämmer verkligen detta?

Hej och tack för din fråga,

Det spelar ingen roll om man byter folkbokföringsadress innan bodelningen är klar eftersom egendomen som ska ingå i bodelningen bestäms dagen då samboförhållandet upphör.

Sambos har rätt till hälften av samboegendomen vid en bodelning. Sambos gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om egendomen har förvärvats för gemensam användning.[1] Vilken egendom och vilka skulder som ska ingå i bodelningen avgörs genom den så kallad brytdagen. Med brytdagen menas den dagen då samboförhållandet upphörde.[2]

Det är således egendomsförhållandena vid samboförhållandets upphörande som avgör vad som ska ingå i bodelningen, och påverkas inte av om man folkbokför sig på en annan adress innan bodelningen är gjord.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] Sambolagen 4 §
[2] Sambolagen 8 §

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.