Är det okej att spara pengar om man genomgår en skuldsanering?

Hej,

Kan man spara pengar om man genomgår skuldsanering ?

Hej och tack för din fråga,

Alla pengar som flyter in under en skuldsanering utöver förbehållsbeloppet ska betalas till fordringsägarna.

Skuldsanering innebär att en person betalar en del av sina skulder under några år. När man är klar med dennes skuldsanering har man inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsaneringen. Vidare innebär det att man får en plan för hur sina räkningar ska betalas och att man lever på existensminimum tills skulden är betald. Om Kronofogden beslutar att utmäta personens lön räknar de fram ett minsta belopp som man får behålla att leva på, ett så kallat ett existensminimum, ett förbehållsbelopp. Man får en betalningsplan som ska följas och alla pengar som inflyter utöver existensminimum går till att betala av på skulderna.

Om det sker en stor förändring av personens ekonomiska förutsättningar under skuldsaneringsåren är det viktigt att man kontaktar Kronofogden. Det finns en möjlighet att få villkoren för skuldsanering omprövade, i annat fall riskerar man att betalningsplanen förlängs eller att skuldsaneringen upphör.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.