Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Är det olagligt att inte vittna i en rättegång jag blivit kallad till?

Datum: 13/02/2023

Hej,

Jag är kallad som vittne i en rättegång men vill inte vittna. Är det olagligt?

 

Hej och tack för din fråga,

Enligt 36 kap. 1 § Rättegångsbalken (RB) får var och en som inte är part i målet höras som vittne vilket uttrycker en allmän vittnesplikt. Den allmänna vittnesplikten innefattar en skyldighet för envar att efter kallelse infinna sig hos rätten och avlägga vittnesmål. Undantagen för att inte behöva vittna stadgas i 36 kap. 3-6 § RB och avser bland annat om vittnet är närstående till part eller om någon är förhindrad att yttra sig på grund av sekretess eller tystnadsplikt. Kallelsen till vittnet ska ske vid vite och uteblir den som kallats ska rätten förelägga nytt vite eller förordna att hen hämtas till rätten, 36 kap. 7 § RB

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.