Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Är det straffbart att gömma flyktingar?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Jag undrar vad straffet kan bli om man hjälper asylsökande att gömma sig när det är beslutat att de ska utvisas? Vi har lärt känna en familj som sökt asyl i Sverige. De kommer från Afghanistan och har varit här i snart två år, men nu har Migrationsverket beslutat att de inte ska få uppehållstillstånd och att de ska utvisas. Vi tycker det känns fruktansvärt! Familjen är skötsam och jättetrevlig och om de återvänder riskerar de att dödas. Dessutom är ett av deras barn svårt sjukt och behöver vård som det inte kan få i Afghanistan.

Familjen har en advokat som Migrationsverket utsett åt dem men de är inte nöjda med honom. Går det att byta till en ny advokat som kan hjälpa dem att överklaga beslutet om utvisning? Tacksam för svar.

Hej och tack för dina frågor,

Att gömma asylsökande eller hjälpa dem genom att till exempel ge gåvor är inte straffbart så länge det inte görs i vinstsyfte. Gömmer man däremot asylsökande för att tjäna pengar, så kan det vara brottsligt.

De flesta som söker asyl har rätt till ett så kallat offentligt biträde som ska hjälpa den sökande genom asylprocessen. Staten står för biträdets kostnader och för att hålla kostnaderna nere, krävs det särskilda skäl för att få igenom ett byte av den advokat eller jurist som utsetts. Som särskilda skäl kan räknas mycket allvarliga samarbetssvårigheter mellan biträdet och klienten eller att biträdet misskött sig. Ni kan skriva till Migrationsverket eller, i samband med överklagandet, till förvaltningsrätten och be om ett byte. Om inte ett byte godkänns, kan man på egen bekostnad anlita ett privat biträde.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om asyl.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.