Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Är enskild egendom som använts till köp av bostad fortfarande enskild egendom?

Jag fick för några år sedan ett arv som enskild egendom (enligt testamente). För en del av pengarna löste jag sedan ett lån som jag och min fru hade på vår gemensamma bostadsrätt.
Vi ska nu skiljas och jag ska lösa ut min fru ur den gemensamma bostadsrättslägenheten.
Får jag tillgodoräkna mig det belopp som jag använde för att lösa lånet (min enskilda egendom) eller ska det anses ha gått in i giftorätten?
Vi har i övrigt giftorätt i vårt äktenskap.

Hej och tack för din fråga!

Enligt 7 kap. 2 § 1 st. 3 p. äktenskapsbalken är egendom enskild om en make fått den genom testamente med villkoret att den ska vara enskild.

Du uppger att pengarna som du fått genom testamente har använts till att köpa en bostadsrätt. Inom juridiken kallar man detta för surrogat. Surrogat betyder egendom som trätt istället för de ärvda pengarna.

Enligt 7 kap. 2 § 1 st. 6 p. äktenskapsbalken ska surrogat till enskild egendom som erhållits genom exempelvis testamente anses vara enskild egendom. Det man förvärvar för den egendom som är enskild enligt testamente är alltså också enskild egendom, enligt huvudregeln.

För att lägenheten inte helt ska delas mellan dig och din fru krävs det dock att du kan bevisa att pengarna använts just till att köpa bostadsrätten. Ett problem i dessa fall kan vara om bostadsrätten dessutom har köpts med andra pengar, som inte varit din enskilda egendom. Så fort den enskilda egendomen blandas med giftorättsgods, exempelvis på ett bankkonto, finns det risk att de tappar status som enskild egendom. Det är alltså utifrån det du har skrivit i din fråga, svårt att veta om din enskilda egendom fortfarande kan anses vara enskild.

Du är välkommen att höra av dig om du har ytterligare frågor eller vill boka ett inledande möte!

Hälsningar
Advokatbyrå Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online