Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Är enskild egendom som använts till köp av gemensam bostad fortfarande enskild?

Datum: 14/12/2021

För några år sedan fick jag ett arv som enskild egendom enligt testamente. Jag använde en del av pengarna för att betala av ett lån som jag och min fru hade på vår gemensamma bostadsrätt. Vi ska nu skiljas och jag ska lösa ut min fru ur den gemensamma bostadsrättslägenheten. Får jag tillgodoräkna mig det belopp som jag använde för att lösa lånet (min enskilda egendom) eller ska det anses ha gått in i giftorätten? Vi har i övrigt giftorätt i vårt äktenskap.

Hej och tack för din fråga,

Enligt 7 kap. 2 § 1 st. 3 p. äktenskapsbalken är egendom enskild om en make fått den genom testamente med villkoret att den ska vara enskild.

Du uppger att pengarna som du fått genom testamente har använts till att köpa en bostadsrätt. Inom juridiken kallar man detta för surrogat. Surrogat betyder egendom som trätt istället för de ärvda pengarna. Enligt 7 kap. 2 § 1 st. 6 p. äktenskapsbalken ska surrogat till enskild egendom som erhållits genom exempelvis testamente anses vara enskild egendom. Det man förvärvar för den egendom som är enskild enligt testamente är alltså också enskild egendom, enligt huvudregeln.

För att lägenheten inte helt ska delas mellan dig och din fru krävs det dock att du kan bevisa att pengarna använts just till att köpa bostadsrätten. Ett problem i dessa fall kan vara om bostadsrätten dessutom har köpts med andra pengar, som inte varit din enskilda egendom. Så fort den enskilda egendomen blandas med giftorättsgods, exempelvis på ett bankkonto, finns det risk att de tappar status som enskild egendom. Det är alltså utifrån det du har skrivit i din fråga, svårt att veta om din enskilda egendom fortfarande kan anses vara enskild.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.