Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Är jag skyldig att ge tillbaka presenten vid skilsmässa?

Datum: 24/02/2023

Hej,

För ett år sedan fick min fru ut 200 000 kronor från en försäkring efter att en tegelsten fallit ner på henne när hon gick förbi ett bygge. Jag vet att försäkringspengar räknas som enskild egendom men för 30 000 kronor av de pengarna hon fick ut, köpte hon en golfresa till mig i födelsedagspresent. Måste jag betala tillbaka vad golfresan kostade nu när jag och min fru ska skilja oss?

Hej och tack för din fråga,

I det här fallet saknar det betydelse att pengarna från början utgjort enskild egendom. Eftersom hon gav dig golfresan i födelsedagspresent, betecknas det som en gåva i rättslig mening och i slutändan kommer detta att bli en bevisfråga om det är så att hon kräver att få pengarna tillbaka.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om bodelning.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.