Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Min fru vill inte jobba, måste jag försörja henne?

Datum: 29/09/2023

Hej,

Jag och min fru har varit gifta i tio år. De senaste fem åren har min fru haft svårt att hitta ett jobb med fast anställning och det påverkar såklart vår ekonomi. Min lön räcker som tur är gott och väl men när vi diskuterar vilka arbeten hon kan söka, verkar hon inte så intresserad av att ändra på situationen. Istället påstår hon att jag är skyldig att försörja henne. Är det verkligen så att en man fortfarande, på 2000-talet, är skyldig att försörja sin hustru?

Hej och tack för din fråga,

Din fru har delvis rätt i sitt påstående. I grunden ansvarar var och en i ett äktenskap för sina egna tillgångar och skulder. Det finns dock en underhållsskyldighet mellan makar och skyldigheten gäller båda, oavsett kön.[1] Vardera make har efter sin förmåga skyldighet att bidra till att deras gemensamma och personliga behov tillgodoses.[2] Gemensamma behov är mat och boende, och personliga behov är bland annat kläder, studier och rekreation.

Lagen finns för att säkerställa att de som är gifta med varandra har samma levnadsstandard. Därför kan man till och med tvingas betala underhållsbidrag till sin man eller hustru om man struntar i underhållsskyldigheten.[3] Är den ena inkomsten betydligt lägre än den andra, har personen rätt att kräva att man hjälper till med det belopp som saknas för att behovet ska kunna tillgodoses. Observera att det är fråga om behov och inte vad man själv tycker att man har rätt till.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 2 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 6 kap. 1 § ÄktB
[3] 6 kap. 5 § ÄktB

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit examen i Affärsjuridik på Linköpings universitet

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.