Är jag skyldig att försörja min fru som vägrar skaffa ett jobb?

Hej,

Jag och min fru har varit gifta i tio år. De senaste fem åren har min fru haft svårt att hitta ett jobb med fast anställning och det påverkar såklart vår ekonomi. Min lön räcker som tur är gott och väl men när vi diskuterar vilka arbeten hon kan söka, verkar hon inte så intresserad av att ändra på situationen. Istället påstår hon att jag är skyldig att försörja henne. Är det verkligen så att en man fortfarande, på 2000-talet, är skyldig att försörja sin hustru?

Hej och tack för din fråga,

Din fru har delvis rätt i sitt påstående. I grunden ansvarar var och en i ett äktenskap för sina egna tillgångar och skulder. Det finns dock en underhållsskyldighet mellan makar och skyldigheten gäller båda, oavsett kön.[1] I äktenskapsbalken står det att vardera make efter sin förmåga ska bidra till att deras gemensamma och personliga behov tillgodoses.[2] Gemensamma behov är mat och boende, och personliga behov är bland annat kläder, studier och rekreation.

Lagen finns för att säkerställa att de som är gifta med varandra har samma levnadsstandard. Därför kan man till och med tvingas betala underhållsbidrag till sin man eller hustru om man struntar i underhållsskyldigheten.[3] Är din frus inkomst betydligt lägre än din, har hon rätt att kräva att du hjälper till med det belopp som saknas för att hennes behov ska kunna tillgodoses. Observera att det är fråga om behov och inte vad hon själv tycker att hon har rätt till.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 2 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 6 kap. 1 § ÄktB
[3] 6 kap. 5 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.