Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Är jag skyldig att kolla upp vad min hyresgäst gör i lägenheten när jag hyr ut den?

Datum: 02/02/2022

Hej,

Jag undrar om jag är skyldig att kolla upp vad en person gör i min lägenhet när jag hyr ut den i andra hand?

 

Hej och tack för din fråga,

Det är du som förstahandshyresgäst som bär ansvaret för lägenheten, även under tiden som andrahandshyresgästen bor där. Enligt hyreslagens regler är huvudregeln att lagen är tvingande till hyresgästens fördel. Det innebär att du och din andrahandshyresgäst inte kan avtala om mindre förmånligare regler än vad som står i hyreslagen.[1]

Det är förstahandsgästen som ansvarar mot sin hyresvärd för bland annat ekonomin och skicket på lägenheten.[2] Åliggandet innefattar även ett ansvar för skador på lägenheten som vållas av personer som inrymmer lägenheten, i ditt fall andrahandshyresgäster, om inte du och din hyresvärd kommit överens om annat.[3] Man skiljer på förhållandet du har med din hyresvärd och förhållandet du har med din andrahandshyresgäst. Således föreligger inget avtal mellan hyresvärden och andrahandshyresgästen och hyreslagen i Jordabalken är inte tillämplig.

Sammanfattningsvis är du inte skyldig att kolla upp vad din andrahandshyresgäst gör i lägenheten. Dock åligger ett visst ansvar för dig som förstahandshyresgäst gentemot hyresvärden avseende exempelvis skicket på lägenhet eller störningar.

Se även fråga angående andrahandshyresgästens rättigheter när förstahandshyresgästen hyr ut lägenheten svart här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 12 kap. 1 § JB
[2] 12 kap. 24 § 1 st. JB
[3] NJA 2014 s. 465

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.