Är jag underhållsskyldig för min dotter som egentligen ska bo växelvis hos mig?

Hej,

Min dotter på 14 år blev sur på mig och gömmer sig hos sin mamma sen 2,5 månader tillbaka.  Mamman och jag har gemensam vårdnad och dottern ska bo växelvis mellan oss. Ingen kommer med förslag på lösning och både mamman och dottern vägrar svara när man försöker nå dem. Jag känner att jag inte vinner något på att tvinga någon hem till mig, utan försöker få kontakt och få igång kommunikation via familjeteam. Nu får jag brev från Försäkringskassan om att jag ska bli underhållsskyldig. Är det rätt? Inget annat än gemensam vårdnad och växelvis boende är bestämt.  Jag tycker man ska bestämma hur framtida boende ska se ut innan man kräver underhåll.

Hej och tack för din fråga,

Mot bakgrund av uppgifterna i din fråga, uppfattar jag det som att du inte betalar underhållsbidrag till barnets mamma i dagsläget. Huvudregeln är att om ett barn bor stadigvarande hos den en förälder ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Om den underhållsskyldiga föräldern inte betalar underhållsbidrag kan boendeföräldern ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Den underhållsskyldiga föräldern måste i sådana fall betala tillbaka hela, eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan.

Eftersom barnet i ditt fall är 14 år gammalt har hon en viss bestämmanderätt själv över vart hon vill bo. Det betyder att vid en eventuell rättsprocess kommer tingsrätten till stor del väga in var barnet anger att hon vill bo när de gör sin bedömning. Utifrån den information du lämnat i frågan går det inte att avgöra om ni har ett verkställbart beslut, det vill säga en dom på att ni har gemensam vårdnad och växelvis boende. Om du vill ha hjälp med att inleda en rättsprocess som leder till ett verkställbart beslut kan du vända dig till en advokatbyrå.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.