Är en likvidavräkning och ett bodelningsavtal samma sak?

Hej,

I oktober 2017 separerade jag och min sambo. Vår gemensamma bostad såldes och en likvidavräkning gjordes av mäklaren, där min sambo tilldelades merparten av överskottet vid husförsäljningen. Jag vill att det görs en bodelning men min sambo menar att likvidavräkningen är det samma som ett bodelningsavtal. Stämmer detta?

Hej,

En likvidavräkning är en avstämning av slutbetalningen till säljaren.  I likvidavräkningen finns alla uppgifter som rör betalningen, lån som ska lösas, ränta på lån som säljaren ska stå för fram till tillträdesdagen, avräkning av handpenning med mera. Ett bodelningsavtal mellan sambor däremot beskriver hur sambors gemensamma bostad och bohag ska delas upp. Bodelningsavtalet innehåller således fler saker än bara den gemensamma bostaden. Tänk på att bodelningen enligt 8 § i Sambolagen ska framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphörde.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.