Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Är pengarna på min avlidne farmors konto låsta tills dess att bostaden är såld?

Datum: 03/12/2021

Hej,

Efter min farmors död så stod jag, min bror och våra tre kusiner som arvtagare då både vår far och faster gått bort i tidig ålder. Hon lämnade efter sig både pengar och en fastighet.

Är pengarna på hennes konto låsta tills dess att bostaden är såld?

Hej och tack för din fråga,

Enligt huvudregeln är det arvingarna och därmed dödsbodelägarna som kommer överens om hur arvet ska fördelas enligt 23 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB). Ett arvskifte får inte göras i vissa fall när en dödsbodelägare bestrider enligt 23 kap. 2 § ÄB. Föreligger ingen osämja bland dödsbodelägarna eller anspråk från andra personer finns det inget som hindrar att arvingarna själva bestämmer hur arvskiftet ska gå till.

Huvudregeln är att det är mellan er dödsbodelägare hur ni vill skifta arvet. Vill ni fördela en del av arvet före att huset säljs så finns det inga hinder för det. Således är det möjligt att fördela en del av arvet före en bostadsförsäljning.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.