Är psykisk misshandel ett brott?

Hej,

Är psykisk misshandel ett brott?

Hej och tack för din fråga,

Det finns ingen enskild bestämmelse som straffbelägger psykisk misshandel. Begreppet misshandel omfattar endast fysisk misshandel och innefattar således inte psykisk misshandel.[1] Psykisk misshandel kan utövas på flera olika sätt och därmed omfattas av ett flertal andra brott.

Olaga hot innebär att en person blivit hotad på något sätt.[2] Om en person har visat ett hänsynslöst beteende och ofredat en annan person är det att betrakta som ofredande.[3] Skulle något av de ovanstående göras upprepade gånger av en närstående eller tidigare närstående och gärningarna varit ägnat att allvarligt skada din självkänsla är det att betrakta som grov fridskränkning.[4] Vidare kan hoten rubriceras som grov kvinnofridskränkning om offret är kvinna och gärningspersonen är en man som denne tidigare varit gift eller sambo med.[5]

Se även liknande frågor vi har fått in kring hot för vidare information.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1]  3 kap. 5 § BrB.
[2] 4 kap. 5 § BrB.
[3] 4 kap. 7 § BrB.
[4]  4 kap. 4 a § BrB.
[5] 4 kap. 4 b § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.