Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Räknas det högljudda vindkraftverket som ett dolt fel?

Datum: 22/02/2023

Hej,

För ett tag sedan byggdes ett vindkraftverk bara några hundra meter från vår tomt. Vindkraftverket väsnas och mullrar hela tiden. Trots att vi installerat ljudrutor hör vi hela tiden vindkraftverket. Att sova med öppna fönster är helt uteslutet. Det har nu gått så långt att vi funderar på att sälja huset. Vi undrar om oväsendet kan var ett dolt fel och om vi i så fall måste upplysa en köpare om varför vi säljer. Troligen är det även så att värdet på huset gått ner. Måste vi finna oss i den ekonomiska förlusten eller har vi rätt till någon form av kompensation?

Hej och tack för din fråga,

En säljare ansvarar i tio år för så kallade dolda fel som upptäcks efter försäljningen. Ett dolt fel är ett fel som inte framkom eller borde ha framkommit vid en grundlig undersökning. Dessutom ska köparen inte ha kunnat förvänta sig den här typen av fel med tanke på fastighetens skick i sin helhet och dess ålder. På gamla hus kan det därför ofta vara väldigt svårt att hävda dolda fel.

Som köpare har man en omfattande undersökningsplikt. Då vindkraftverket är synligt och med tydlighet hörs torde det därför inte kunna vara ett dolt fel som kan åberopas av köparna. Som säljare har ni heller ingen generell upplysningsplikt och man måste inte berätta om fel som går att upptäcka.

Ni kan kontakta miljökontoret i kommunen, vilka kan begära att en bullerutredning genomförs. Är det så att bullret överskrider tillåtna riktvärden kan miljökontoret begära att ägaren av vindkraftverket vidtar åtgärder för att få ner bullervolymen. De kan även besluta om vitesföreläggande. Om den som driver vindkraftverket har tillstånd att driva vindkraftverket och inte bryter mot föreskrifter m.m. kan det blir svårt för er att på rättslig väg få ekonomisk kompensation.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om fastighetstvist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.