Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Ärver jag min faster?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Min mor och far var aldrig gifta. Jag är enda barnet och min far dog när jag var väldigt liten. Det finns en faster som lever ensam och inte har några barn. Har jag någon arvsrätt när hon går bort? Det finns inte några andra släktingar.

Hej och tack för din fråga,

Du ärver din fasters eftersom du är hennes syskonbarn och det inte finns några andra arvberättigade. Om hon har skrivit ett testamente till förmån för någon annan gäller dock det testamentet och i så fall ärver du inte henne.

I första hand ärver bröstarvingar, dvs. barn till den avlidne. När det inte finns bröstarvingar ärver istället föräldrarna. Om föräldrarna är avlidna ärver syskonen och när syskonen är avlidna ärver syskonens barn det som syskonen skulle ha ärvt.[1] Om personen inte är gift, inte har barn, och inte heller har föräldrar eller syskon kvar i livet så är det alltså syskonbarn som har rätt att ärva.

Om det däremot finns ett testamente, påverkar det rätten att ärva. Om den som avlidit har skrivit ett testamente där hen testamenterar all egendom eller viss egendom till någon annan, som en person eller en organisation, gäller istället testamentet.[2] Bröstarvingar kan påkalla att testamentet jämkas. Även om en arvlåtare har testamenterat bort all sin egendom, har en bröstarvinge alltså rätt att få hälften av sin arvslott, dvs. hälften av vad hen skulle ha ärvt om det inte hade funnits ett testamente.[3] Ett syskonbarn har däremot inte samma rätt. Om det finns ett testamente som omfattar all egendom, kommer syskonbarnet därför inte ärva något.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 2 § första och andra stycket ärvdabalken (ÄB).
[2] 9 kap. 1 § ÄB.
[3] 7 kap. 1 § och 3 § ÄB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.