Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Ärver jag något av min svärmor?

Datum: 11/11/2021

Hej,

Min svärmor avled under 2017. Hennes son dog ca 6 månader tidigare. Kommer jag ärva min svärmor? Hon bodde i hus.

 

Hej och tack för din fråga,

Vem som kan ärva regleras i 1 kap. Ärvdabalken (ÄB). En svärdotter är inte berättigad arv enligt den legala arvsordningen. Enda sättet för dig att bli arvsberättigad är om din svärmor testamenterat egendom till dig.

Den legala arvsordningen tillämpas om den avlidne inte har skrivit något testamente. Enligt den legala arvsordningen är det i första hand den avlidnas bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, som ärver. Alla barn tar lika lott. Om den avlidnas barn har avlidit ärver barnbarnen eller barnbarnsbarnen om sådana finns.[1]

Bröstarvingarna är en särskilt skyddad arvsklass genom den så kallade laglotten. En laglott utgör hälften av det arv en bröstarvinge enligt lag har rätt till och kan användas för att jämka en arvlåtares testamente.

I det fall den avlidna inte har några arvtagare i första arvsklassen går arvsrätten vidare till andra arvsklassen.[2] I andra arvsklassen finns arvlåtarens föräldrar, som ska ta hälften vardera av arvet. Om någon av föräldrarna är död ska den förälderns övriga barn, arvlåtarens syskon eller halvsyskon, dela på förälderns lott. Ett avlidet syskons avkomlingar ska träda i dennes ställe, varje avkomling tar lika lott.

Om varken barn, föräldrar eller syskon finns i livet ska arvet gå till den avlidnas mor- och farföräldrar. Finns inte dessa i livet går arvet till den avlidnas mostrar, fastrar, morbröder eller farbröder.[3]

Det är inga andra än de ovanstående personerna som är arvsberättigade enligt den legala arvsordningen.[4] Det innebär att man som svärdotter inte är berättigad arv enligt den legala arvsordningen. Enda sättet för dig att bli arvsberättigad är om din svärmor testamenterat egendom till dig.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § ÄB.
[2] 2 kap. 2 § ÄB.
[3] 2 kap. 3 § ÄB.
[4] 2 kap. 4 § ÄB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.