Ärver jag något av min svärmor?

Hej,

Min svärmor dog 2017 som bodde i hus. Hennes son dog ca 6 månader tidigare. Ärver jag något av min svärmor?

 

Hej och tack för din fråga,

Vem som kan ärva regleras i 1 kap. Ärvdabalken (ÄB). En svärdotter är inte berättigad arv enligt den legala arvsordningen. Enda sättet för dig att bli arvsberättigad är om din svärmor testamenterat egendom till dig.

Den legala arvsordningen tillämpas om den avlidne inte har skrivit något testamente. Enligt den legala arvsordningen är det i första hand den avlidnas bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, som ärver. Alla barn tar lika lott. Om den avlidnas barn har avlidit ärver barnbarnen eller barnbarnsbarnen om sådana finns.[1]

Bröstarvingarna är en särskilt skyddad arvsklass genom den så kallade laglotten. En laglott utgör hälften av det arv en bröstarvinge enligt lag har rätt till och kan användas för att jämka en arvlåtares testamente.

I det fall den avlidna inte har några arvtagare i första arvsklassen går arvsrätten vidare till andra arvsklassen.[2] I andra arvsklassen finns arvlåtarens föräldrar, som ska ta hälften vardera av arvet. Om någon av föräldrarna är död ska den förälderns övriga barn, arvlåtarens syskon eller halvsyskon, dela på förälderns lott. Ett avlidet syskons avkomlingar ska träda i dennes ställe, varje avkomling tar lika lott.

Om varken barn, föräldrar eller syskon finns i livet ska arvet gå till den avlidnas mor- och farföräldrar. Finns inte dessa i livet går arvet till den avlidnas mostrar, fastrar, morbröder eller farbröder.[3]

Det är inga andra än de ovanstående personerna som är arvsberättigade enligt den legala arvsordningen.[4] Det innebär att man som svärdotter inte är berättigad arv enligt den legala arvsordningen. Enda sättet för dig att bli arvsberättigad är om din svärmor testamenterat egendom till dig.

Läs 6 goda råd om arv och testamente här.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 1 § ÄB.
[2] 2 kap. 2 § ÄB.
[3] 2 kap. 3 § ÄB.
[4] 2 kap. 4 § ÄB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas