Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kommer min svärson ärva mig?

Datum: 07/09/2023

Hej,

Jag har en svärson som jag inte alls kommer överens med. Han är lat och bidrar inte nämnvärt till det gemensamma hushållet, vare sig ekonomiskt eller på något annat sätt. Därför önskar jag att han inte ska få del av ett framtida arv från mig, om han och min dotter skiljer sig. Går det att lösa och hur går jag till väga?

Hej och tack för din fråga,

För att lösa arvsfrågan kan du upprätta ett testamente där det framgår att all den egendom som ska tillfalla din dotter i arv, ska utgöra hennes enskilda egendom. Detta gäller även sådant som träder istället för den enskilda egendomen, vilket betyder att din dotter till exempel kan köpa en båt för pengarna som hon har fått i arv och då utgör båten fortfarande enskild egendom. Härigenom kommer den enskilda egendomen att undantas vid en bodelning om de skiljer sig och din dotter får behålla hela arvet själv. Du kan och bör skriva att även avkastning av den enskilda egendomen ska vara enskild egendom.

Behöver du vidare vägledning kan du diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i testamente.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.