Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan man ensam ansöka om skilsmässa?

Datum: 07/01/2022

Hej!

Kan man ansöka om skilsmässa själv, utan att den andra vet om det?

Hej och tack för din fråga,

Vill en make skiljas finns det möjlighet att själv ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad (skilsmässa). Ansökan ska lämnas in till tingsrätten för den ort där en av makarna var folkbokförd den 1 november föregående år. Ansökningsavgiften ligger för tillfället på 900 kr.

När ansökan om äktenskapsskillnad inte sker gemensamt, kan äktenskapet upplösas först efter en betänketid på minst sex månader. Efter denna tid kan rätten genom dom upplösa äktenskapet efter yrkande från någon av makarna. Om makarna dock inte levt ihop sedan minst två år, kan var och en av dem begära att äktenskapet upplöses direkt, utan betänketid.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.