Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Banken drog tillbaka lånelöftet och mäklaren säger att jag måste betala skadestånd – stämmer det?

Hej,

Jag skev nyligen på ett kontrakt för en bostadsrätt med mäklaren och säljarna. Jag hade fått ett lånelöfte från banken på ca 3 miljoner kronor och bostaden kostade lika mycket. Så jag vann budgivningen och senare samma dag skrev vi kontrakt. Dagen efter säger banken att min fru är mammaledig och att vi därför inte kan få låna pengarna. Jag har sagt detta till mäklaren men han säger att vi nu måste betala skadestånd. Stämmer det?

Hej och tack för din fråga,

En bank har som regel rätt att dra tillbaka ett lånelöfte. Detta kan t.ex. bero på att den ekonomiska situationen har förändrats, eller att bostaden inte håller som säkerhet.

Innan man har skrivit på köpeavtalet har man som regel ångerrätt till köpet. Om man däremot har skrivit under har avtal ingåtts och man är juridiskt bunden till att fullfölja avtalet. Om säljaren är villig att bortse från avtalet kan du bli skadeståndsskyldig för eventuell ekonomisk förlust som säljaren åsamkats.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online