fbpx

Banken ifrågasätter vart mina pengar kommer ifrån. Hur ska jag redovisa pengarnas ursprung?

Hej,

För ca 2 månader sedan tog jag ett privatlån för min frus räkning för ett brådskande ärende. Vi lyckades sedan få ihop till lösen av lånet. Jag ringde då banken och bad om att få betala tillbaka hela summan. Detta har jag gjort innan smidigt och utan några problem. Men denna gång blev jag överrumplad av frågor gällande pengarnas ursprung.

Jag gav då ett icke-genomtänkt svar och sa att jag hade fått pengarna från vänner och att jag inte hade förbrukat hela lånet. Nu insisterar banken att få papper som visar att jag har lånat från vänner och att jag inte hade förbrukat hela lånet. Som svar har jag förklarat att det hela är ett missförstånd och redovisat transaktionerna mellan mitt konto, min frus konto och banken som jag har lånat ifrån. Dessa visar tydligt hur pengarna har överförts och till vem. Jag misstänker dock att min redovisning inte kommer att räcka och att banken kommer att fortsätta att vara motsträvig. Jag är angelägen att få ett avslut och jag undrar hur jag på bästa sätt kan nå önskat resultat. Jag vill då veta om vad lagen säger gällande redovisning av pengarnas ursprung – räcker det med det jag redovisat? Eller är det vad jag ursprungligen sagt som gäller?

Hej och tack för din fråga,

Din bank har en skyldighet att följa regelverket som finns gällande penningtvätt och finansiering av terrorism. Detta är anledningen till att de ifrågasätter pengarnas ursprung. Regelverket, det fjärde penningtvättsdirektivet, är beslutat på EU-nivå och varje medlemsstat ska anpassa nationell lagstiftning till detta direktiv, vilket Sverige har gjort genom penningtvättslagen. Lagen ställer höga krav på banker och att de ska erhålla god kännedom om både dig som kund och dina bankaffärer.

Detta innebär att bankerna själva i hög utsträckning kan bestämma tillämpningen av beviskravet eftersom det är banken som ska göra en riskbedömning av dig som kund. Vissa banker, vilket verkar vara fallet i ditt fall, kräver en mer ingående bevisning och förklaring gällande pengarnas ursprung. Jag kan därför inte uttala mig om din redovisning är tillräcklig.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas