Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Barnen känner sig inte trygga när de är hos sin mamma, finns det någonting vi kan göra?

Hej, min man har två barn. De bor hos oss på heltid och är hos sin mamma varannan helg. Deras mamma har kommit in och ut ur deras liv och har därför en lite spänd relation med barnen. Barnen har berättat att de inte känner sig trygga hemma hos sin mamma och att de inte vill vara där varannan helg. Jag har uppfattat det som att hon utsätter dem för psykisk misshandel.

Sist när barnen var hos sin mamma hörde de av sig till mig och ville bli hämtade. Det känns så fruktansvärt att behöva lämna iväg dem när vi vet hur de kommer att må hemma hos sin mamma. Min man och barnens mamma har gemensam vårdnad. Finns det någonting vi kan göra?

Hej och tack för din fråga,

För alla beslut om umgänge ska barnets bästa vara avgörande (6 kap. 2 a § föräldrabalken, FB). Utgångspunkten är att ett barn ska ha rätt att umgås med den förälder som det inte bor tillsammans med (6 kap. 15 § FB).

Föräldrarna kan i avtal reglera barnets umgänge med föräldern som det inte bor med. Avtalet ska vara skriftligt och godkännas av socialnämnden (6 kap. 15 a § FB). Föräldrarna kan även få hjälp med att enas i frågor om umgänget genom samarbetssamtal (6 kap. 18 § FB).

Till sist kan rätten fatta beslut om umgänget på talan av en förälder som vill umgås med barnet (6 kap. 15 a § FB).

Vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online