Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Barnen otrygga hos pappa, kan umgänget dras tillbaka?

Datum: 27/11/2023

Hej,

Min fru har två barn från ett tidigare förhållande. De bor hos oss på heltid och är hos sin biologiska pappa varannan helg. Deras pappa har kommit in och ut ur deras liv och har därför en lite spänd relation med barnen. Barnen har berättat att de inte känner sig trygga hemma hos honom och att de inte vill vara där varannan helg. Jag har uppfattat det som att han utsätter dem för psykisk misshandel.

Sist när barnen var hos pappan hörde de av sig till mig och ville bli hämtade. Det känns så fruktansvärt att behöva lämna iväg dem när de mår så. Min fru och barnens pappa har gemensam vårdnad. Finns det någonting vi kan göra? Är det möjligt att få umgänget indraget på de här grunderna?

Hej och tack för din fråga,

Att få umgänget helt indraget är ganska ovanligt, om det inte föreligger allvarlig fara för barnen. Däremot kan umgänget minskas, eller beslutas om att umgänget ska ske med hjälp av umgängesstöd.[1] Domstolen kan även besluta om att umgänget ska ske på annat sätt än genom fysiska träffas, exempelvis genom brev eller telefon.[2] Detta beslut tas däremot också enbart i undantagsfall. I ert fall kan din fru göra en ansökan om stämning om hon inte lyckas komma överens med pappan. Domstolen kommer då att utreda situationen och meddela om umgänget ska dras in eller begränsas.

Föräldrarna avgör själva genom gemensam överenskommelse hur umgänget ska regleras mellan ett barn och den andra föräldern som barnet inte bor tillsammans med. Avtalet ska vara skriftligt och skrivas under av båda parter, samt godkännas av socialnämnden. Föräldrarna kan även få hjälp med att enas genom samarbetssamtal hos familjerätten i kommunen.[3]

Kan inte föräldrarna komma fram till en lösning själva, kan en av föräldrarna ansöka om stämning i tingsrätten och låta domstolen fatta beslutet. Alla beslut rörande barn ska vara till barnets bästa.[4] Alla barn har däremot rätt att umgås med den förälder som de inte bor tillsammans med, så länge barnet vill det.[5] Beroende på barnets ålder och mognad kan barnet vara med och tycka till.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Väljer ni att ta tvisten till domstol kan det vara en bra idé att ta hjälp av ett juridiskt ombud. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 c § FB
[2] 6 kap. 15 § FB
[3] 6 kap. 18 § FB
[4] 6 kap. 2 a § Föräldrabalken (FB)
[5] 6 kap. 15 § FB

Se hela svaret

Moa Möller

Chefsjurist och advokat på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2015 som målsägandebiträde och expert inom familjerätt. Tagit juristexamen vid Göteborgs universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2019. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.