Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Behöver jag skatta för pengar jag får för fastighet i bodelning?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Min man vill skiljas och ska köpa ut mig från vårt gemensamma hus. Vi har en värdering vi är överens om. Om man enbart ser till husets värde och räknar av skulderna – behöver jag skatta för de pengar jag får ut i bodelningen? Eller behöver han på något sätt betala skatt för att han tar över hela den gemensamma bostaden?

Hej och tack för din fråga,

Ska egendomen fördelas mellan makar genom bodelning så ska pengar utges om maken som köps ut inte får täckning genom annat giftorättsgods enligt  11 kap. 10  § Äktenskapsbalken. Överlåtelse genom bodelning är skattefritt enligt 8 kap. 2 § Inkomstskattelagen (IL).

Då skatt endast betalas när fastigheten avyttras enligt 44 kap. 26 § IL,  kommer maken som säljer huset betala skatt vid försäljning i framtiden. Den framtida skatteskulden kallas latent skatteskuld. Det innebär att den som behåller fastigheten ska lösa ut den andre med halva marknadsvärdet minskat med den latenta skatteskulden. För att få fram den latenta skatteskulden gör man en fingerad försäljning av fastigheten som innebär marknadsvärdet minskat med anskaffningsvärde, mäklararvode samt övriga ombyggnadskostnader (44 kap. 13 § IL).

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.