Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Behöver man anmäla vinsten från en loppmarknad till Skatteverket?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Arvskiftet efter mina föräldrar är klart och jag har garaget fullt med prylar och gamla möbler från deras hem. Jag tänkte sälja det online alternativt ordna en loppmarknad. Då de har en del tavlor och dylikt av värde tror jag att jag skulle kunna få in uppemot 100 000 kr. Måste jag i så fall anmäla vinsten till Skatteverket?

Hej och tack för din fråga,

När man säljer saker på loppmarknad kan man bli skatteskyldig om vinsten överstiger 50 000 kronor. Med vinst avses försäljningspriset minus inköpspriset. Vanligtvis har möbler och övriga saker köpts för mer pengar än vad du får för dem vid en försäljning och man gör då ingen vinst och blir inte heller skyldig att informera Skatteverket.

Om det visar sig att det ändå finns någon eftertraktad möbel eller annat föremål som säljs för ett högre pris än du räknat med och din vinst därmed överstiger 50 000 kronor, kan du bli skatteskyldig. Vinsten ska då redovisas på blankett K9 i samband med att du gör din årliga inkomstdeklaration. På Skatteverkets hemsida kan du hitta mer information. Lycka till med försäljningen!

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.