Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Behöver man betala underhåll till sitt ex efter skilsmässa?

Datum: 18/12/2018

Hej,

En skilsmässoansökan är inskickad och 6 månaders betänketid råder. Det är stor skillnad i inkomst mellan makarna. Kan det bli fråga om underhåll i samband med bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

Under betänkeperioden är makarna fortfarande att anse som gifta, rent ekonomiskt. Huvudregeln är att makarna var och en efter sin förmåga ska bidra till det underhålls om behöv för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses vilket framgår av Äktenskapsbalken 6 kap. 1 §. Utgångspunkten är vidare att makarna efter skilsmässan ska svara för sin egen försörjning, Äktenskapsbalken 6 kap. 7 §. I undantagsfall kan det bli aktuellt för en make att betala underhåll efter en skilsmässa vilket framgår av Äktenskapsbalken 6 kap. 7 § 2-3 st. Det ska här noteras att dessa regler används restriktivt.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.