Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Behöver vi skriva ett bodelningsavtal om allt är enskild egendom?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Vi ligger i skilsmässa och har ett äktenskapsförord som säger att allt är enskild egendom. Vi äger ett hus där vi båda står som 50 procent ägare och detta hus ska säljas. På grund av att yngsta sonen mår psykiskt dåligt vill vi vänta med det praktiska och flytta isär. När skilsmässan gått igenom kommer vi därför att bo under samma tak och vi kommer att dela sovrum på grund av platsbrist. Behöver vi skriva ett bodelningsavtal trots att allt är enskild egendom och kommer vi räknas som sambos då vi kommer bo tillsammans efter skilsmässan?

Kommer vi då att räknas som sambos?

Hej och tack för din fråga,

Vid skilsmässa är utgångspunkten att en bodelning ska göras för att makarnas egendom ska fördelas mellan dem.[1] Om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem vill överta bostad eller bohag behövs dock ingen bodelning. Det kan däremot finnas praktiska skäl att upprätta ett bodelningsavtal trots att all egendom är enskild, för att konstatera vilken enskild egendom som tillhör respektive make.

Egendom kan bli till enskild egendom till exempel genom äktenskapsförord.[2] Om makarna har upprättat ett äktenskapsförord krävs det att det är skriftligt, att båda makarna har undertecknat det samt att det är registrerat hos Skatteverket för att det ska vara giltigt.[3]

Beträffande frågan om ni kommer att räknas som sambor kan man säga att med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.[4] En helhetsbedömning måste dock göras. Om till exempel två personer endast bor tillsammans under en tillfällig period är rekvisitet ”stadigvarande bor tillsammans” inte uppfyllt och parterna bör därmed inte anses vara sambor.

Två personer som bor tillsammans och har gemensamma barn antas vara sambor. Om en part hävdar att ett samboförhållande inte föreligger har denne bevisbördan för att så inte är fallet.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § ÄktB.
[2] 7 kap. 2 § 1 st. 1 p. ÄktB.
[3] 7 kap. 3 § ÄktB.
[4] 1 § SamboL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.