Behöver vi skriva samboavtal och testamente?

Hej!

Jag och min sambo har precis fått barn, då vi är inte gifta så kan det bli komplicerat om något händer med en av oss. Det vi sparar så har vi det i mitt konto, händer något med mig eller om vi skiljer oss så vill jag att det ska delas rätt.

Min fråga är, räcker ett samboavtal eller behöver man skriva något annat testamente? samt hur kan ni hjälpa oss med det?

Hej och tack för din fråga!

Som sambos delar ni endast på den samboegendom, dvs bostad och bohag som är inköpt för gemensamt bruk vid en separation enligt 3 § i sambolagen. Således är pengarna som sparas på ditt konto dina pengar som endast är dina vid en separation alternativt ska ärvas av ert barn om du skulle gå bort. Detta då sambor inte ärver varandra. Barnen har alltid rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten. Du kan därav endast testamentera bort hälften av dina tillgångar. Om du skulle avlida har inte heller din sambo fri förfoganderätt över barnets arv, men om barnet är ert gemensamma så förvaltar som huvudregel sambon över barnets egendom. Det finns dock vissa inskränkningar avseede vad sambon kan göra med egendom under förvaltandet då detta ska ske efter barnets bästa.

 

Det kan därför vara bra att kontakta en jurist som får se över er situtation och upprätta olika dokument som exempelvis testamente . Därtill kan det vara bra att se över eventuella förmånstagarförordnanden i pensioner och försäkringar som kan trygga den andres framtid.

 

Återkom gärna till oss för att boka en gratis inledande rådgivning där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Med vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co Advokatbyrå

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas