Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Beskattas vi om vi hyr ut vår bostad?

Datum: 22/02/2023

Hej,

Vi är två pensionärer som bott i eget hus under många år. Men nu var det länge sedan barnen flyttade ut och huset har blivit för stort för oss. Vi tänkte därför att vi skulle flytta till en hyreslägenhet. Det blir ju då mindre att sköta. Vårt gamla hus tänker vi hyra ut. Nu undrar vi om hyran blir beskattad och om vi får göra avdrag för olika kostnader tex. el och reparationer.

Hej och tack för er fråga,

Då det är en privat bostad ni vill hyra ut så ska ni redovisa intäkterna i inkomstslaget kapital och ni ska betala skatt med 30 %. I från hyresintäkterna får ni för det första göra avdrag med 40 000 kr. Om ni är två som gemensamt hyr ut får ni dra av 20 000 kr var. För det andra får ni dessutom göra ett avdrag med 20 % av hyran. Hade det varit en hyresrätt ni hyrde ut skulle ni fått göra avdrag för den hyra ni själva betalar. Några andra avdrag får ni inte göra och avdragen får inte överstiga intäkterna.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.