Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Blev skadad i arbetet, vad kan jag göra?

Hej,

Jag jobbar på en snabbmatsrestaurang och cirka en månad sen brände jag mig i köket och har fått en permanent ärr på min arm. Jag visste inte att man kunde få skadestånd då jag har inte fått någon form av information om det tills för några dagar sen då jag fick veta av min kollega. Jag tog upp det med min chef om att fylla i en skadestånd rapport, då sa min chef att säga det efter en månad är försent och att alla i detta yrke bränner sig en eller flera gånger.  Jag undrar om vilka rättigheter jag har.

 

Hej och tack för din fråga,

Om man är medlem i facket, kan man vända sig till sitt fackförbund. Fackförbundet har information om vad man ska göra när man misstänker att man råkat ut för en arbetsskada och dessutom hur man går tillväga om man upplever att arbetsgivaren inte tar skadan på allvar.

Något man också bör tänka på är att besöka en läkare så snart som möjligt för att få skadan undersökt. Läkaren kan också göra en bedömning om det rör sig om en arbetsskada och skriva ett läkarintyg. Dessutom ska man berätta för sin arbetsgivare vad som har hänt. Arbetsgivaren har skyldighet att anmäla en arbetsskada till försäkringskassan och i vissa fall även till Arbetsmiljöverket. Man kan också vända sig till ett arbetsmiljöombud, om ett sådant finns på arbetsplatsen.

Med vänlig hälsning

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online