Blir barnet svenskt om pappan är svensk medborgare?

Hej,

Om ett barn är fött utomlands men pappan är svensk, får barnet svenskt medborgarskap då?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar det som att du undrar om barn som föds utomlands automatiskt förvärvar ett svenskt medborgarskap vid födseln om pappan är svensk medborgare. Svaret på frågan beror på när barnet är fött.

Barn som har en förälder som är svensk medborgare ska automatiskt få ett svenskt medborgarskap vid sin födsel.[1] Detta gäller barn som har fötts efter den 1 april 2015. Det spelar ingen roll var någonstans barnet är fött och inte heller om det är mamman eller pappan som är svensk medborgare.

När det gäller barn som är födda före den 1 april 2015 men efter den 1 juli 2001 blir barnet svensk medborgare om mamman till barnet är svensk. Det spelar då ingen roll om barnet har fötts i Sverige eller utomlands. Om pappan är svensk men inte mamman, blir barnet svensk medborgare om det föds i Sverige. Om det är fött utomlands måste föräldrarna vara gifta med varandra.

Om ett barn inte automatiskt har fått ett svenskt medborgarskap finns det möjlighet att ansöka om det. Ansökan görs till Migrationsverket.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § medborgarskapslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.