Blir jag återbetalningsskyldig för de månader jag fått underhållsstöd av Försäkringskassan?

Hej,

Jag har två barn som bor hos deras mamma. Jag är just nu arbetslös. Måste jag betala tillbaka underhållsstöd till Försäkringskassan för den tid jag är utan inkomst?

Hej och tack för din fråga,

Den förälder som inte varaktigt bor med barnet ska enligt huvudregeln betala underhållsbidrag. Om en förälder inte har tillräckligt med pengar att betala underhållsbidrag finns möjlighet till underhållsstöd från Försäkringskassan.[1] Stödet betalas ut till den andra föräldern och ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.[2] Beloppet som ska tillbaka beror på den taxerade inkomsten för den förälder som inte har råd med underhållsbidrag samt hur många barn denne är skyldig att betala underhåll för.[3]

Har du inte råd att betala av skulden finns det möjlighet att skjuta upp skulden och i särskilda fall befrias från delar av skulden.[4] Ett sådant skäl kan exempelvis vara lägre inkomst på grund av arbetslöshet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 18 kap. 2§ SFB
[2] 19 kap. 2 § SFB
[3] 19 kap. 16-27 §§ SFB
[4] 19 kap. 40 och 45 §§ SFB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.